Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver inte ny kärnkraft

Under allhelgonahelgen var kärnkraftslobbyn på offensiven. Av medierapporteringen och folkpartiledaren Jan Björklunds kommentarer – att döma kan man förledas att tro att beslut redan skulle ha fattats om att bygga åtminstone en ny reaktor. Så är inte alls fallet.

Annons

Visst finns en alliansuppgörelse som öppnar för möjligheten att i framtiden ersätta gamla reaktorer med nya, en uppgörelse som vi är kritiska till.

Men regeringen har ännu inte lagt fram något förslag för riksdagen om att upphäva förbudslagen. Förbudet mot ny kärnkraft gäller alltså fortfarande och det är inte säkert att ett förslag om upphävande skulle få majoritet i riksdagen.

Även om förbudet mot ny kärnkraft skulle avskaffas betvivlar vi att det blir aktuellt med nya reaktorbyggen. Utan statliga subventioner kommer kostnaderna att bli alldeles för höga. Bygget av den nya finländska reaktorn Olkiluoto III borde vara avskräckande, inte minst ekonomiskt.

Faktum är dessutom att Sverige under överskådlig tid kommer att ha ett överskott av energi, inte minst när ny bioenergi och vindkraft tillförs systemet. Gammal kärnkraft och fossilkraft kan successivt fasas ut och ersättas med ekologiskt hållbar förnybar energi.

Har då inte basindustrin, genom sitt bolag Industrikraft, kommit överens med statliga Vattenfall om att bygga ny kärnkraft?

Måhända lever en del kärnkraftshökar inom industrin uppbackade av upphetsade mediekommentatorer – i den tron, men läser man pressmeddelandet från överenskommelsen är det inte särskilt dramatiskt. Något beslut om att satsa på ny kärnkraft finns inte.

Att basindustrin och Vattenfall bildar ett bolag för att säkra kostnadseffektiv baskraft i framtiden är inte fel, tvärtom.

Vi kan också konstatera att Vattenfall främst betonar vikten av satsningar på bioenergi och annan förnybar energi.

För vår del fortsätter vi arbetet för mer förnybar energi och energihushållning och utfasning av fossil- och kärnkraft.

Det är den enda långsiktigt hållbara vägen. Kärnbränslekedjan från uranbrytning till slutförvaring innehåller oacceptabla risker för miljö och allt levande.

Håkan Larsson (C), Tidigare riksdagsledamot och riksdagskandidat 2010,

(C), Kommunstyrelsens ordförande i Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons