Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svante Säwén har fel om rut-avdraget

I en ledare i Länstidningen i torsdags hävdar Svante Säwén att rut-avdraget i princip mest utnyttjas av välbeställda familjer.

Annons

 Därmed, anser han är det att jämföra med slöseri. Säwén har fel på båda punkterna.

För det första; rut-avdraget har utnyttjats av:

22338 personer med inkomst under 200000 kr per år.

43134 personer med inkomst mellan 200000 – 499000 kr per år

26993 personer med inkomst över 499000 kr per år.

Det är ca 4,8 procent av höginkomsthushållen som utnyttjat rut-avdraget. Att jämföra med 1,7 procent av alla hushåll i Sverige. Under 2009 skapade rut- och rot-avdragen minst 35000 arbetstillfällen. Rut och rot har lyckats med det som Socialdemokraterna misslyckats med, att skapa vita jobb i en tillväxtbransch.

För det andra: Hur kan det vara slöseri att få fler i arbete? Att svartjobben försvinner? Att fler kvinnor startar företag? Hur kan det vara slöseri när statskassan faktiskt fått en pluspost tack vare rut?

Centerpartiet har länge varit en av de hushållsnära tjänsternas varmaste förespråkare. Vi vill att människor ska ha möjlighet att välja på alla områden. Med ökade valmöjligheter blir vardagslivet lite lättare. Väldigt många lever i dag under stor press. Småbarnsföräldrar ska klara jobb, hämtning och lämning, mat ska lagas, tvätt och städ ska skötas. Det tar på krafterna. Bra då, om politikerna kan underlätta vardagen. Enligt en undersökning av Demoskop är 78 procent av svenskarna positiva till skattereduktionen. Och – över 70 procent av de socialdemokratiska väljarna är det.

Carina Asplund (C),

Eva Hellstrand (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons