Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Striden om Kall går vidare

/
  • Bertil Wittenström, fd ledamot i Områdesstyrelsen är starkt kritisk till kur majoriteten i Åre kommun behandlar Kall. Att äldreboendets framtid överhuvud taget ifrågasätts anser ghan vara upprörande (Bilden från Kyrkslättens skola som också indirekt berörs om Skogsbygården läggs ner.)

Annons

Jag blir förvånad, besviken och förbannad när jag ser det förslag som ligger på Socialnämndens bord om nedläggning av Skogsbygården i Kall som skall upp till beslut i Kommunstyrelsen den 26 november. Som dessutom får följden att skolköket nedgraderas till ett mottagningskök.

Skogsbygården är ett litet boende med plats för åtta vårdtagare och som sedan start 2006 har varit belagt till 99 procent. Och som även tjänar som serviceboende för de pensionärslägenheter som ligger i anslutning till boendet. Detta är det boende som är det mest kostnadseffektiva i Åre Kommun

Dvs. är det boende som kostar minst per vårdtagare i Åre Kommun. Och detta vill man nu i sin spariver lägga ned. Varför?

Låt mig se och försöka förstå deras ambition till att spara. Det som ska sparas är enligt Socialnämnden 3,2 miljoner kronor exakt samma summa som budgeten för Skogsbygården, hur går detta ihop? Det måste innebära att vårdtagare som flyttas till annat boende inte kostar någonting (om de inte dör av den påfrestning som det skulle innebära). Att personalgruppen på 11 stycken är gratis eller tänker ni avskeda dem?

Betyder det att lokalerna som Skogsbygården ligger i och ägs av Årehus, vilket är ett Kommunalägt bolag omgående får nya hyresgäster för att Årehus inte ska få röda siffror, men ni har säkert något fiffigt förslag på detta.

Om ni nu skall spara, ge er då på något som faktiskt sparar pengar! har ni tittat på gymnasieskolan som har ett stort underskott? Ta det som ett tips.

Om S. M, och Mp får som de vill kommer det med stor sannolikhet innebära att Områdesstyrelsen i Kall också försvinner och för mig känns det som att detta är det som ligger till grund för deras förslag för några pengar tjänas ju inte på förslaget. Det är väldigt tråkigt att prestige går före sunt förnuft.

Tilläggas bör att Områdesstyrelsen med sin budget på 12 Mkr. under sina 16 år endast har haft ett år med röda siffror d.v.s. 15 gånger har Kommunen fått tillbaka pengar i sin skattekista.

Underligt är att förslaget om nedläggning kommer från Socialnämnden, men det är tydligen inte olagligt att en nämnd lägger förslag om nedläggning av verksamhet som berör annan nämnd nämligen Områdesstyrelsen med samma status men det kan tyckas ytterst opassande.

Fråga till S: Hur kommer det sig att ett parti som ni ger sig på de i detta sammanhang svaga i en bygd med cirka 500 inv. som får kämpa för all kommunal service som är en självklarhet för andra. När ni som parti går ut med att värna om de svaga? Är ni socialister låtsas?

Fråga till MP: Hur tror ni att era miljömål rimmar med en centralisering av äldreomsorgen med en avsevärd ökning av bilkörning både för anställda och anhöriga. För att citera Magnus Uggla, "Jag mår illa".

Fråga till M: Redan från bildandet av Områdesstyrelsen som är en demokratifråga så har Moderaterna (Högern) varit emot förslaget och det kan jag acceptera. Men att i sin hunger över att få sitta i maktens korridorer och regera ihop med sina av hävd motståndare för att driva igenom denna fråga tycker jag är oetiskt. Skäms

S, M och Mp har nu möjlighet att med någorlunda heder i behåll backa ur detta förslag. Bevisligen håller inte ert huvudargument om att spara pengar. Men även den bäste kan ju räkna fel.

Bertil Wittenström

Fd ledamot i Områdesstyrelsen 15 år

Socialdemokrat sedan 48 år men inte efter detta.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons