Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsjö Strand ska vara för alla

Visst ska vi utveckla
Storsjö Strand men inte till ett bostadsområde för ett fåtal! Storsjö Strand är en resurs som vi kan göra till ett fritidens stråk!

Annons

Vi behöver ingen Hammarby sjöstad i Östersund. Bostäder på Storsjö Strand blir dyra att bygga av flera skäl. Markförhållandena är ett. För att få ekonomi i bostäderna så måste husen byggas på höjden, minst tre våningar, vilket skulle bli en mur svår att skåda över från stadsdelen bakom husen. Benämningen stadsvillor verkar tillkommen för att skyla över detta faktum. Hyrorna blir förmodligen ändå väldigt höga så bara ett fåtal skulle ha råd med dem. Vi har ju inte här samma lönenivå som i Stockholm. Vidare måste man av bullerskäl avskärma husen mot järnvägen. Något som både kostar extra och inte brukar vara särskilt vackert särskilt om man skall avskärma flervåningshus. Att bygga bostäder så nära järnvägen verkar också vanskligt ur säkerhetssynpunkt.

Utveckla i stället området från Badhusparken till Minnesgärdet för fritidsändamål och på ett sätt så att området görs tillgängligt för alla, stor som liten! Stråket skall vara en promenadväg i klass med de strandpromenader som man kan finna i exempelvis städer kring Medelhavet.

Förutom promenadväg och parkområde skulle Storsjö Strand kunna rymma, lekhus och lekpark, aktivitetshus för pensionärer, friluftsbad, ytterligare en småbåtshamn, kanot- och windsurfingcenter. Ja det finns säkert flera idéer på fritidsanordningar.

Förslaget att göra ett resecentrum i anslutning till centralstationen är bra. Förhoppningsvis tar det inte lika lång tid att förverkliga som det tog att få stadsbussarna att angöra stationen. Ett resecentrum med koppling till ett hotell på Storsjö Strand kan bli en succé. Men stanna inte vid det. Kombinera hotellet med en kongress- och konserthall med biutrymmen. Då skulle utsikten över sjön mot fjällen verkligen komma till sin rätt och många tillgodo!

Med Medvinden utanför så tror jag att holländska turister skulle vara ett dominerande inslag i beläggningen på hotellet den delen av vintern. Det skulle året runt också kunna bli en attraktiv mötesplats för företag och organisationer väl i klass med tanken bakom Björntanden!

Lennart Ledin

Folkpartiet liberalerna Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons