Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa närmandet till Nato

Ännu en gång har vi fått erfara att Sverige faktiskt deltar i ett krig.

Annons

Ännu en gång har det visat sig att det vi kallar fredsbevarande styrkor faktiskt deltar i ett krig. Liksom i historien har båda sidor Gud vid sin sida och ledare som påstår sig strida för rättvisa och sitt lands rätt att existera. Vinnaren har fått skriva historien och spridit sina myter, ibland har de avslöjats ibland lever de kvar. Upp till oss är det att avslöja de myter som sprids idag och ställa oss frågan Vad är det vi håller på med?

Befriades Irak av åtta års ockupation, accelererande kvinnoförtryck, religiösa och etniska motsättningar, 1 miljon döda och flera miljoner flyktingar?

Befriades Afghanistan av åtta års ockupation, en korrupt regim som stiftar nya kvinnoförtryckande lagar och ett accelererande inbördeskrig?

Var vår insats i Tchad ett stöd åt den franska nykoloniala lydregimen?

Berättigade vår insats i Kongo en kollektiv bestraffning av en by som brändes och tvingade kvinnor, barn och gamlingar att fly för sina liv?

I de pågående internationella väpnade konflikter deltar Nato och eller deras samarbetspartners. Den största militära upprustningen sker i de länder som är anslutna till eller allierade med Nato. Nato drivs av tesen: De som inte är för oss är emot oss. De stimulerar ett dom- och vi-tänkande för att få gehör för sin politik.

Av ledande miljöforskare bedöms upprustning och krig som vår tids största miljöfara. Krigsindustrin kräver enorma resurser. Forskningen efter nya vapenslag slukar resurser från andra områden. Tillverkningen av vapen kräver mycket energi, vilket förgiftar vår miljö. Efter väpnade konflikter lämnas civilbefolkningen med följderna av kriget, sämre förutsättningar för att försörja sig genom en demolerad produktionsapparat och förgiftade jordar.

Det som med ett förskönande namn kallas för utarmad uran används i dag i alla konflikter. Av de amerikanska soldater som de senaste åren har deltagit i konflikter där utarmad uran har används har enligt USAs försvarsministeriet, 100 000 fått konstaterade strålningsskador. Hur många av de 10 miljontals civila som tvingas att bo kvar och försörja sig i dessa områden har drabbats och drabbas är det ingen som har vågat bilda sig en uppfattning om.

Sverige är i dag så nära lierad med Nato att de flesta bedömare anser att det inte skulle göra skillnad om vi blev medlem. Vi levererar och köper vapen, utvecklar vapensystem, samövar och upplåter vårt territorium genom samarbetsavtal som knyter oss till Nato. Detta tillstånd står i bjärt kontrast till den alliansfria principen som en gång var Sveriges hållning i utrikesfrågor.

Sverige ska inte delta i militära insatser under Nato-befäl. Sverige ska inte ska upplåta territorium för Nato-övningar. Sverige ska inte upplåta territorium för testning av andra länders krigsmateriel. Svensk säkerhetspolitik ska vara militärt alliansfri. Nato ut ur Sverige!

Nätverket för global fred och demokrati

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons