Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa EU:s flyttkarusell

Europaparlamentets flytt mellan Bryssel och Strasbourg måste få ett slut. Flytten tar tid och kraft från parlamentariker och tjänste- män. Dessutom vore det bättre av ekonomiska och miljömässiga skäl om parlamentet fick ett permanent säte i Bryssel.

Annons

I dag är det i stort sett bara Frankrike som stoppar reformer av flyttkalaset med sitt veto. Strasbourgparlamentet har stor symbolisk betydelse och betyder mycket för landets ekonomi. Därför är det nödvändigt att hitta en lösning som alla kan känna sig nöjda med.

Jag föreslår därför i ett brev till president Sarkozy att vi ska göra om parlamentet till ett museum över den europeiska unionens historia och utveckling. På så vis slår vi flera flugor i en smäll. Det historiska argumentet bakom placeringen i Strasbourg är starkt. I den nya tiden av fred mellan Tyskland och Frankrike skulle gemensamma beslut fattas på gränsen mellan dessa länder.

Men om läget en gång var perfekt för europaparlamentet så är det i dag om möjligt ännu bättre för EU: s museum. Stora delar av Europas befolkning finns inom 50 mils radie från staden. Dessutom kan anställda på parlamentet jobba kvar i restauranger och i entréer. Stadens hotell- och taxipersonal behålla sina arbeten.

Det vore rimligt om EU stod för de initiala kostnaderna för att starta museet. Eftersom mycket helst ska bevaras i ursprungsskick som exempelvis plenisalen, restauranger, medierum och exteriören med flaggor och monument, behöver inte dessa kostnader bli så stora.

Vissa investeringar behövs dock i rekvisita och teknik. Exempelvis kan man placera ut vaxdockor av EU-personligheter på lämpliga platser i byggnaden. Kanske skulle man kunna se Jean Monet i parlamentarikernas restaurang och Robert Schuman i passagen mellan huvudbyggnaderna. Sedan behöver klassiska EU-föremål som de ambulerande dokumentlådorna och modern interaktiv datateknik som trådlösa hörlurar komma på plats. De hundratals små ledamotsrummen kan med fördel göras om till hotell och vandrarhem. Duschar och toaletter finns ju redan på plats.

Strasbourg skulle dessutom kunna bli en mötesplats för Europas unga. Det vore ett perfekt ställe att hålla det årliga mötet med Europas ungdomsparlament. Här skulle också en årlig högtidssession kunna inrättas med framtida fredsfrågor som huvudpunkt på agendan.

När investeringarna väl gjorts borde det inte vara några problem för Frankrike att driva EU-museet på kommersiella grunder. I Paris kostar inträdet vid Louvren 9 euro. Med liknande entrépriser i kombination med försäljning av souvenirer och mat skulle den nya museet snart kunna dra in, istället för att kosta, pengar.

Lena Ek, c

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons