Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa dråpslaget mot Rätan!

/

Annons

Till Er som fattar beslut i Bergs kommun. Vi är djupt bekymrade över utvecklingen i den södra kommundelen. Under alltför många år har byskolorna varit nedläggningshotade men i sista stund räddats kvar. Nu verkar det inte bättre än att turen kommit till oss i Rätan. Att lägga ner högstadiet är ett stort dråpslag för oss som bor här och konsekvenserna för kommunen kommer troligtvis att bli katastrofala då ett flertal familjer då väljer att flytta till någon grannkommun.

Föreningen BALL  (Bergsalliansen levande landsbygd) har varit i kontakt med de flesta familjer som har barn i Rätans skola och ALLA tillfrågade vill ha kvar högstadiet I byn. Dessutom ser vi risken som väldigt stor att nästa steg blir nedläggning av hela skolan. För oss är det inget alternativ att låta våra barn åka mellan 4-6 mil enkel resa varje dag för att gå i skolan.

• Har ni tänkt på att det för vissa barn innebär en restid på mellan 10-15 timmar i veckan?

• Hur kan ett förslag som detta bli verklighet när samtliga berörda är emot det?

• Varför finns inga alternativa förslag som exempelvis distansundervisning framtagna?

• Hur ska politikerna kunna ta beslut på detta tunna förslag när det inte finns någon konsekvensanalys gjord, varken på den rent ekonomiska besparingen eller de samhällsekonomiska effekterna?

• Strider inte förslaget mot fullmäktiges beslut 2009-03-03 § 30 om att skolorna behålls och får respit fram till 2012?

Bergs kommun står vid ett vägskäl – centralisering eller satsning på en levande landsbygd!

För oss i den södra delen av kommunen är valet enkelt. Vi anser att bygden har en oerhört stor utvecklingspotential och vi är övertygade om att vi kan få den negativa befolkningsutvecklingen att vända. Idéerna är många om hur vi ska öka inflyttningen och kontakter med olika företag är etablerade på flera håll. Skolan är en viktig ingrediens i detta arbete och vi vädjar till er som nu ska ta beslut i denna viktiga fråga: Tänk en extra gång på vad en nedläggning av högstadiet kommer att innebära i förlängningen. Är det värt att på kort sikt göra en ytterst liten besparing som i slutänden får negativa samhällsekonomiska effekter? Kan ni ta det fulla ansvaret för att en hel kommundel riskerar att utarmas?

Vi vill också göra er uppmärksamma på att representanter för Bergs kommun har träffat motsvarande från Ånge kommun för att diskutera en lösning/fortsättning på Ånge elevers skolgång på Rätans högstadium. Är det någon som vet vad detta möte resulterade i. I annat fall är det hög tid att bringa klarhet i detta  innan beslut i skolfrågan fattas.

I våra planer för skolan ingår kretsloppstänkande och ny energiteknik för att skapa en grund för både barns och byars utveckling med långsiktiga satsningar inom framtidens teknologi, kretslopp. Vi satsar på framtiden och barnen ÄR vår framtid!

Föreningen Bergsalliansen Levande Landsbygd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons