Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SR och SVT diskriminerar

Annons

Många med mig har förgäves under senare år uppvaktat SR och SVT för att få dessa företag begripa att dagens musikutbud i deras kanaler långt ifrån tillfredsställer personer i ålders - gruppen 60 plus.

Jag och många andra har dessutom via flera insändare i olika dagstidningar påpekat att dessa public service-företag inte alls inser att vi i den lite äldre generationen är oerhört missgynnade i det fallet.

För några månader sedan instämde jag till fullo i en egen insändare i flera tidningar med ett tillägg till revykungen Peter Flacks fräna insändare i samma ämne i NA/NT.

Han krävde en seniorkanal i SR. Ja, varför inte en sådan finns i flera andra länder, där man faktiskt insett behovet.

Efter att min egen insändare varit införd har personer från olika delar av vårt avlånga land kontaktat mig personligen och instämt i mina idéer och även uttryckt sin ilska över våra public service-företag i betydligt fränare ordalag än vad jag givit uttryck för.

Ingen av våra pensionärsorganisationer har förmodligen tagit tag i frågan varför jag nu på egen hand gått ett steg längre:

Eftersom varken SR eller SVT tycks lyssna på oss 60-plussare har nu dessa företag således blivit anmälda för åldersdiskriminering till DO.

Dessutom har till Granskningsnämnden inom Myndigheten för radio och tv inlämnats en begäran om prövning huruvida musikinnehållet i SR:s och SVT:s program motsvarar behoven och önskemålen hos den del av befolkningen som passerat 60 års ålder.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har tyvärr omgående avvisat denna anmälan trots att det enligt lagen klart framgår att diskriminering även kan vara indirekt, det vill säga regler som verkar neutrala faktiskt missgynnar personer från viss grupp.

I sitt svar anger DO att anmälan faller utanför det område som DO har tillsyn över och handlar ytterst om yttrandefrihet.

Lättvindigt avfärdat alltså av DO som borde ha ögonen på sig från övergripande myndighet!

Återstår nu att se vilket svaret blir från Granskningsnämnden inom Myndigheten för radio och tv.

Hur som helst är ännu inte sista ordet sagt i detta ämne.

Sven Olof Slottenäs

Fd nöjesproducent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons