Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparandet ett hot mot välfärden

/
  • Senast i förra veckan demonstrerade vårdpersonal mot de stora nedskärningar som ska genomföras inom landstinget.Foto: Henrik Flygare

95 tjänster ska bort när landstinget i Jämtland ska spara 123 miljoner kronor i år. Som ett led i besparingarna vill landstinget att pensionsavgångar inte ska tillsättas.

Annons

Landstingsledningen har också beslutat att införa en återgång till tjänstgöring varannan helg och tre semesterperioder. Inte nog med det vill ledningen också begränsa den så kallade överlappningstiden, den tid då personalen överlämnar till varandra vid skiftbyte.

Vi har länge haft en överenskommelse på sjukhuset i Östersund som gått ut på att de anställda själva fått vara med och utforma viktning av vissa dagar och turer där det varit besvärligt att bemanna och upplevts som mer obekvämt att arbeta än andra dagar och turer, den så kallade Östersundsmodellen.

Den modellen sade landstinget ensidigt upp i fjol, då den i sin sista version hade varit igång ca 1 år. Mycket arbete hade lagts ner såväl från landstingets sida som från berörda fackliga organisationerna innan den kom till stånd.

I förra veckan kom landstinget och erbjöd en ny ram för en modell som Kommunals medlemmar sa nej till. Arbetsgivaren har inte varit villig att förhandla ramen utan gav enbart ett bud.

Nu är budskapet från arbetsgivaren att återgå till fasta schemarader och landstinget verkar ha glömt varför man en gång i tiden valde att använda sig av andra modeller för att bland annat säkerställa bemanningen. Att gå tillbaka till fasta schemarader, som vi en gång lämnade bakom oss, anser vi skulle innebära en stor tillbakagång i utvecklingen av en flexibel arbetstidsmodell. Denna modell har både gett ansvar och befogenhet som bidragit till utveckling och varit en drivkraft för alla parter.

Detta är inget annat än att segla baklänges in i framtiden.

På några av landstingets avdelningar har också våra medlemmar avstått löneutrymme för att kunna gå in i Östersundsmodellen vi förutsätter att arbetsgivaren till var och en av dem utbetalar det löneutrymme som de har fått avstå.

Kommunal vill återställa framtidstron i välfärdsyrkena. De måste vara attraktiva och dynamiska framtidsbranscher som bidrar till Sveriges välstånd och utveckling. Därför kräver vi att ansvariga politiker i landstinget tar ansvar för bättre kvalitet och tryggare anställningar inom vård och omsorgen. Det gör vi utifrån vår starka övertygelse att bra vård och omsorg går hand i hand med den goda arbetsplatsen.

Om de anställda får möjlighet att ansvara för och utveckla arbetets innehåll samt erbjuds bra arbetsvillkor och en bra arbetsmiljö, kommer detta direkt att speglas i kvaliteten i den hjälp som erbjuds patienten.

Bättre villkor för undersköterskor, vårdbiträden och alla välfärdsarbetare är en förutsättning för att vård, omsorg och service ska hålla den höga kvalitet som medborgarna har rätt att kräva. De nedskärningar som landstinget planerar att genomföra riskerar att direkt försämra innehåll, omfattning och kvalitet i välfärden.

Vem står upp och tar ansvar för hur detta negativt kan påverka kvaliteten på vård och omsorg till patienten? På sikt hotas tilltron till att välfärdssektorn kan klara sitt uppdrag. Vi är medveten om den ekonomiskt besvärliga situation landstinget befinner sig i men vi uppmanar landstingsledningen att tänka om då detta beslut är kortsiktigt och riskerar att ge ökade kostnader på sikt.

Siw Karlsson

Avdelningsordförande Kommunal Z Jämtland

Tomas Ålander

Ordförande sektion 1

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons