Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossarna vägrar lyssna

På måndagens debattsida går Anna Hedh och Margareta Winberg till attack mot centerpartiets ungdomsförbund för att vi vågat ställa krav på en slopad sexköpslag.

Annons

Till att börja med påstår Hedh och Winberg att lagen har minskat prostitutionens omfattning i Sverige, vilket är fullständigt fel. Socialstyrelsen konstaterade i sin rapport Kännedom om prostitution 2007 att inget tyder på att prostitutionen som helhet skulle ha minskat – däremot syns den inte lika tydligt, eftersom gatuprostitutionen tvingats under jord. De hävdar dessutom att lagen minskar traffickingen i Sverige, trots att det som egentligen inverkar på människohandeln är länders rikedom, läge, befolkningstäthet samt språkliga och kulturella likheter länder emellan.

Någon minskad efterfrågan av sexuella tjänster har heller inte kunnat konstaterats – däremot har att kundgruppen har förändrats. De som köper sex är de som inte bryr sig om att det är kriminaliserat, de farligare kunderna. Människor i en redan utsatt situation får se den förvärras.

Vi i CUF tycker att det är tråkigt när högt uppsatta politiker vägrar lyssna på sexsäljarna. Resultat som att sexsäljare är utelämnade till kriminella nätverk, att deras vardag blir mer osäker och att deras kunder blir farligare ignoreras, och istället upprepas lögner om att efterfrågan skulle ha minskat. För att förbättra situationen måste man våga se över det politiskt korrekta och slopa den kontraproduktiva sexköpslagen.

Hanna Wagenius

Förbundsstyrelseledamot CUF och ordförande i Jämtland-Härjedalens CUF-avdelning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons