Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossar bakom bostadsbrist

Annons

I LT den 10 februari rapporterar Jens Nilsson från sitt första styrelsemöte som ordförande i Östersundsbostäder AB. Nu ska det minsann bli nya bostäder byggda!

Är det först i och med att han blev invald i styrelsen i Östersundsbostäder AB som han blev varse den extrema bostadsbrist som finns i stan?

Nilsson har varit kommunalråd sedan 1996. Sedan dess har det knappt byggts några nya hyresbostäder Det som tillkommit är villor och enstaka bostadsrätter.

Kommunen själv och de kommunala bostadsbolagen äger ca 6 000 lägenheter i kommunen. Det är mer än hälften av alla hyresbostäder!

Hyresmarknaden styrs av ålderdomliga lagar med ursprung från andra världskriget, som gör att de privata hyresvärdarna måste anpassa sina hyror – oavsett läge och standard – till vad det kommunala bolaget tar ut i hyra.

Bygger inte kommunen kan inte heller de privata bygga – då det ej finns några jämförelsehyror.

Detta vet både Jens Nilsson och Annsofie Andersson – då de tidigare jobbat inom Hyresgästföreningen.

Ändå har de inte drivit frågan om att bygga nya lägenheter – trots att vi från moderaterna och alliansen år efter år påtalat bostadsbristen. Denna passivitet har inneburit att Östersunds kommun inte ökat sin befolkning nämnvärt. Jag kan inte vara den enda i Östersund som känner ”exjämtar” som mer än gärna vill och kan flytta hem – under förutsättning att de hittar ett boende. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har med sin passiva politik missat inflyttning och därmed högre skatteintäkter. Något att tänka på nu när kommunen behöver spara mer än 100 miljoner kronor bästa år.

Pär Jönsson, m

Gruppledare, Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons