Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokratin har en del av ansvaret för läget i Gaza

/

Annons

Det är med stor sorg, smärta och avsky jag tagit emot de senaste veckornas nyheter från Gaza.

Nästan hälften av alla invånare i Gaza är barn. De är inspärrade i ett getto och har ingenstans att söka skydd när Israel bombar och beskjuter deras hus, skolor och religiösa byggnader. Civilbefolkningen drabbas hårt av det besinningslösa våldet som till stor del drabbar kvinnor och barn.

Israels krig strider mot internationell rätt och humanitär folkrätt. Angriparen använder olagliga kemiska vapen, vit fosfor, och en speciell sorts bomber vars tryckvågor sliter av offrens lemmar. Israel attackerar skolor, FN-personal, ambulanstransporter och sjukhus. Soldaterna låter svältande palestinska barn ligga intill liken av sina massakrerade föräldrar och förhindrar Röda Korset att komma till undsättning. Därför är Israels anfallskrig mot Gaza oförsvarbart.

Majoriteten av Gazas invånare är flyktingar från palestinska byar och städer som erövrades av Israel vid statens bildande 1948. Trots att FN antagit åtskilliga resolutioner om palestiniernas rättigheter till en egen stat och flyktingarnas rätt till återvändande så har omvärlden aldrig satt det tryck på Israel som krävs för att få landet att följa dessa resolutioner. Så sent som i december 2008 fördjupade EU sitt handelssamarbete med Israel, trots att den folkrättsvidriga ockupationen av Västbanken och Gaza fortsätter.

Som EU-parlamentariker var jag valobservatör av det palestinska parlamentsvalet i januari 2006. Valet gick så demokratiskt till som det kan göra i ett ockuperat land, och valresultatet var tydligt. Majoriteten av palestinierna valde att uttrycka sitt missnöje och sin desperation med ockupationen och korruptionen genom en röst på Hamas.

I detta läge borde EU ha sagt att man inte gillade resultatet av valet, men respekterar folkets demokratiska val. I stället valde EU att slå följe med USA och isolera den palestinska regeringen.

Resultatet blev ekonomisk kollaps i de palestinska områdena, inbördeskrig mellan de två ledande palestinska rörelserna och en fullständig isolering av Gaza som omöjliggjorde ett vanligt liv i området och ledde till en skriande brist på mat och mediciner. Detta stärkte de militanta krafterna, såväl i Palestina som i Israel.

Svensk socialdemokrati kan inte heller undgå sin del av ansvaret för det nuvarande läget på Gaza. Vårt parti svek våra grundläggande värderingar om dialog och gemensam säkerhet när vi i regeringsställning accepterade isoleringen av den palestinska regeringen.

Vi valde – till skillnad från exempelvis den norska regeringen att sluta upp bakom EU-linjen att isolera Hamas. Det gör oss socialdemokrater medskyldiga till dagens kris.

Men det går att göra något åt det, vi måste sätta press på regeringen och EU att man tar till verkningsfulla medel. Om inte Israel omedelbart upphör med attackerna bör EU frysa sina handelsförbindelser och visa att vi menar allvar med våra krav på mänskliga rättigheter.

Precis som vi en gång bojkottade Sydafrika när inga andra medel tycktes verkningsfulla för att få slut på förtryck och diskriminering, så bör vi klargöra för Israel att om de vill handla med oss måste de acceptera grundläggande mänskliga rättigheterna.

Palestinierna har väntat på en rättvis fred i mer än sextio år. Det är inte märkligt att de anser sig svikna av det internationella samfundet. Ett ytterligare svek nu skulle ytterligare stärka de militanta grupperna och göra en fredlig lösning än svårare. EU får inte svika palestinierna ännu en gång.

Anna Hedh, s

EU-parlamentariker och ledamot i Palestina-delegationen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons