Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna vill ta ansvar i Berg

Två år har gått sedan valet 2006 och vi kan konstatera att majoritetens enda mål med samarbetet var att ta makten, men man var inte överens om vad man skulle ha den till!

Annons
På något annat sätt kan man inte tolka den handlingsförlamning som i dag råder i Bergs kommun. De preliminära budgetramarna som den borgerliga majoriteten beslutade om i kommunfullmäktige i juni visade sig vara orealistiska. Under förra veckans kommunstyrelse lade de fram ett budgetförslag med en orealistisk tidplan, och som dessutom krävde 1 timmes ajournering av de styrande innan de kunde gå till beslut! Ett parti har under hösten lämnat samarbetet och det politiska ledarskapet präglas ännu tydligare av oenighet och otydlighet.
Det är halvtid och Bergs kommun ligger i underläge, skulle en sportkommentator rapportera.
Den ekonomiska krisen fortsätter i rasande fart, inga gemensamma mål eller långsiktiga strategier har presenteras, och vi är återigen nära en ekonomisk "härdsmälta".
Det är uppenbart att den styrande majoriteten är oförmögen att hitta gemensamma lösningar som tar ett fast grepp om den ekonomiska utvecklingen. Ständiga besparingskrav tär på personalen och hopplösheten sprider sig i kommunens verksamheter. När vi dessutom står i en lågkonjunktur, med minskade skatteintäkter och ökande kommunala utgifter så sprider sig pessimismen. Under 2009 kommer vi dessutom att behöva ta tag i varsel, ökad arbetslöshet och konsekvenserna av att den borgerliga regeringen har raserat våra trygghetssystem.
Det behövs en förändring. Vi socialdemokrater vill och kan ta ansvar. Vi har lagt ett budgetförslag som kräver hårt arbete, men med realistiska budgetramar och förutsättningar för att återställa ekonomin.
Vi föreslår därför att en omställningsgrupp tillsätts, med resurser för att utreda vård och omsorgsstrukturen, övrig kommunal verksamhet och slutligen verkställa det beslut som kommunfullmäktige beslutade om för två år sedan, nämligen att ta ett helhetsgrepp och presentera en strukturplan för verksamheterna i Bergs kommun. Vi ser 2009 som ett omställningsår och då behöver verksamheterna arbetsro. Under processen är det vår uppgift som folkvalda politiker att föra en dialog med kommunens medborgare, informera, lyssna på idéer och åsikter, samt fatta de beslut som är nödvändiga för Bergs kommuns bästa.
Vi socialdemokrater tar initiativet till att inbjuda övriga partier i Bergs kommun till överläggningar. En "haverikommission" måste tillsättas, och person eller partiprestige är något vi inte har råd med. Vi socialdemokrater anser att Bergs kommun har förutsättningar att fortsätta vara en liten inlandskommun som har god ekonomi och en positiv utveckling.
Vi räcker ut handen - frågan är vem eller vilka som svarar på inbjudan?
Karin Paulsson, s,
Oppositionsråd
i Bergs kommun
Monica Hallquist, s,
ordförande för
socialdemokraterna
i Bergs kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons