Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater som älskar OS

Vi älskar OS. Vi älskar stora idrottsevenemang och vi vet betydelsen och stoltheten av att få arrangera dem.

Annons

Vi vet vilken bra regionalpolitik det är, vad de ger i arbetstillfällen, hur det ökar investeringsviljan, vad det ger i infrastruktur, hur bra det är för ortens näring, vilken marknadsföring det blir av både ort och Sverige.

Vi vet också vilket fantastiskt jobb och engagemang idrottsrörelsen lägger ner för att få ett litet eller stort evenemang att fungera. Åre och Östersund har haft förmånen att få arrangera stora evenemang, men vi vet att flera orter i Sverige kan vittna om de goda effekterna ett evenemang ger.

Vår S-kongress i Malmö år 2005 tog beslut om att en nationell strategi ska utarbetas för att få stora internationella evenemang till Sverige. Stora och mycket uppmärksammade evenemang både inom politik, idrott och kultur, stärker Sveriges roll i världen och är mycket viktiga för regionernas utveckling. Inte minst de regioner som är starka på turism och upplevelser.

När det gäller stora idrottsevenemang så ger fokusen på sporten att vi får fler aktiva utövare, några elitsatsar, några börjar motionera vilket ger en bra folkhälsa. Det har också en positiv effekt för de verksamma inom sportindustrin som får ett uppsving och utvecklas.

Moderratledaren Fredrik Reinfeldt sa i sin regeringsförklaring redan 2006 att Sverige ska aktivt verka för att få fler stora internationella idrottsevenemang till vårt land.

Av detta har vi ingenting sett, det ända som vi sett är de nej som regeringen valt att säga till exempel EM i fotboll, den defensiva attityden som kulturdepartementet visade för Åres ansökan till VM 2017. Vi har även noterat att ingen av de borgliga partiledarna har prioriterat ett besök hos oss när vi i Åre och Östersund har arrangerat VM.

Vi socialdemokrater tänker fortsätta satsa på hela Sverige för jobb och tillväxt och då är stora evenemang en viktig regionalpolitisk framgångsfaktor, det talar vi även om i vårt förslag till 2010 års budget i riksdagen där vi lägger 50 miljoner kronor till internationella evenemang och marknadsföring av Sverige.

Av Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring från 2006 har det inte blivit någonting!

Slutligen, tack säger vi till samtliga deltagare från Jämtlands län och hela Sverige som tävlat i Vinter OS, nu är snart livet i OS-bubblan över och vi måste återigen sova på nätterna.

Anna-Caren Sätherberg (S)

Oppositionsråd Åre kommun

Ann-Sofie Andersson (S)

Kommunalråd Östersund kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons