Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater lojala mot EU

Annons
I LT skriver de socialdemokratiska ledamöterna i riksdagen från Jämtland och förklarar varför de har röstat för Lissabonfördraget. Jag blir inte mycket klokare av att läsa det de skriver.
De nämner inget om Lissabonfördragets huvudsakliga innehåll. Överföring av makt från medlemsländerna till EU och ökad överstatlighet. Att EU blir en militär allians. Att EU ska utrustas med ett gemensamt försvar och kräver att medlemsländerna upprustar militärt.
Fördraget ger EU en president och utrikesminister. Fördraget slår fast att EU bygger på den fria marknaden och att den går före andra hänsyn som miljö och sociala frågor.
Lissabonfördraget ger inte Sverige någon rätt att står utanför EU:s valutaunion. Dessutom innebär riksdagens ja till fördraget att vi inte respekterar att det faktiskt redan har fallit i en folkomröstning på Irland.
I sitt inlägg påstår s-ledamöterna att Lissabonfördraget innebär ett större skydd för våra kollektivavtal eftersom den sociala stadgan tas in i fördraget. Men EU: s domstol tar redan hänsyn till stadgan när den dömer och det har inte skyddat arbetsrätten i Vaxholmsfallet och andra fall där EU direkt angriper vår arbetsrätt. Debattörerna verkar inte ens inse att EU-domstolen faktiskt angriper fundamenten i vår arbetsrätt, istället hänvisar de bara till moderaterna. Det är att göra det allt för enkelt för sig.
S hade en gyllene chans att skydda kollektivavtalen och ta strid för löntagarnas rättigheter i hela EU genom att inte godta Lissabonfördraget utan att det fick ett juridiskt bindande undantag som skyddar arbetsrätten. Det hade i grunden ändrat rättsläget och skyddat oss från framtida attacker på området från EU: s domstol. Vi hade kunnat få igenom det kravet. Sverige har liksom andra EU-länder vetorätt vid fördragsändringar. Men socialdemokraterna valde lojaliteten med EU-makten före arbetsrätten.
Jonas Sjöstedt
Fd Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons