Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöseri med EU:s jordbruksstöd

/
  • ”Senast år 2015 vill vi ha en matproduktion fri från subventioner. Europas matproduktion måste stå på egna ben”, skriver Kerstin Weimer.Foto: Scanpix

I dag används hela 40 procent av EU:s budget för stöd till jordbruket. Det är ett orimligt slöseri med skattebetalarnas pengar och dessutom moraliskt förkastligt.

Annons

EU:s jordbruksstöd är nämligen ett av de största hindren för fattiga länders utveckling. Välstånd i tredje världen byggs inte med tullmurar och subventioner till europeiska bönder, utan med solidaritet och frihandel. Alla handelshinder måste avskaffas.

Folkpartiet vill därför att EU:s produktionsstöd till Europas bönder snarast avskaffas. Senast år 2015 vill vi ha en matproduktion fri från subventioner. Europas matproduktion måste stå på egna ben.

Att avskaffa jordbrukssubventionerna skulle också ha en positiv effekt på klimatet. Matproduktionen står nämligen för 30–40 procent av de samlade utsläppen av växthusgaser. Den överproduktion, som är resultatet av EU:s jordbruksstöd, innebär alltså ökade koldioxidutsläpp helt i onödan.

En liten del av jordbruksstödet används i dag för att hålla landskapet öppet samt till klimat- och miljöförbättrande åtgärder. Den delen vill vi förstärka och även styra om subventionerad överproduktion till bioenergiodling. Resterande pengar bör gå till infrastruktursatsningar, till exempel järnvägsförbindelser med höghastighetståg, innovations- och forskningssatsningar, samt läggas på att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten i Europa.

Folkpartiet är det mest EU-vänliga partiet i dag, men vi säger nej till att EU gödslar Europas bönder med miljardbidrag.

Kerstin Weimer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons