Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp revirtänkandet i församlingarna

I tidigare debattartiklar, inför kyrkovalet, har det talats om församlingarnas visioner inför framtiden.

Annons

En grundläggande fråga i denna debatt tycker jag är: Vad är en församling? Själva ordet församling kommer ur ecclesia, Nya testamentets ord för både kyrka och församling, de som samlas. I dagens samhälle har församlingsidentiteten försvagats, många ser sig som kommunbo istället för församlingsbo. Denna förändring tycker jag är viktig att reflektera över. Hur blev det så här? Hur går vi inom kyrkan vidare, utifrån de nya förutsättningarna?

Tidigare var kyrkan och dess församling, den naturliga mötesplatsen, där bygemenskapen var lika viktig som Ordet och sakramenten. Kyrkan var en myndighet och prästen en auktoritet. I dag påverkar inte kyrkan normbilden på samma sätt som tidigare. Nu lever vi i ett informationssamhälle där mångfald och valmöjligheter ofta kan leda till att gamla traditioner får stå undan för nya. Församlingsbegreppet blir i och med detta inte längre vad det varit. En församling är idag en av många aktörer i en mångkulturell och globaliserad tid. Hur ska vi, i vår tids, församlingar verka för att kyrkan ska bli en angelägenhet för många fler än vad den är idag?

Jag anser att kyrkan fortfarande har ett uppdrag till alla: att sprida Guds kärlek. För att kunna göra det kan vi inte längre säga: Så har vi aldrig gjort förut. Vi behöver istället låta nytt liv spira i våra församlingar. För att kunna göra det krävs det att vi vågar se och acceptera den förändring som skett. Vi behöver släppa på revirtänkandet och se varandra som en gemenskap, där alla arbetar för samma sak, nämligen vår tro. Församlingsarbetet behöver byggas på den gyllene regelns budskap: ”Allt vad ni vill att andra ska göra för er, det ska ni också göra för dem”. Vi behöver även bygga en levande och välkomnande kyrka, där människor får växa i sin tro. En kyrka som inte omgärdas av höga murar ger en möjlighet för alla att se in. Låt vårt församlingsarbete präglas av den visionen.

Eva Grelsson, Kyrkans Vänner Frösön

Kandidat i årets kyrkoval

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons