Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå ihop alla länets kommuner till en

Annons

Hur räddar vi välfärden både på kort och lång sikt?Kommunerna i länet tvingas till kraftiga besparingar de närmaste åren och orsaken är dels en kraftig lågkonjunktur som ger lägre skatteintäkter dels en minskad befolkning som ytterligare försämrar skatteunderlaget. Dessutom har glesbygden drabbats negativt av flera beslut som tagits av riksdag och regering.

Vad gör vi åt besparingskrav, minskad befolkning och en obefintlig framtidstro?

Länets åtta kommuner har funnits sedan 1971 då en kommunreform genomfördes. Redan då sades att en kommun inte kan existera med mindre än 8 000 invånare.

Kan en ny kommunreform med bildande av en kommun (Jämtlands kommun) vara en framkomlig väg för att slå vakt om välfärden i vårt län?

En halvering av kostnaden för administration och politik skulle frigöra minst 150 miljoner per år dessa pengar behövs för att mildra besparingskrav och till offensiva satsningar som stärker länets attraktionskraft vi behöver fler företag och invånare.

En gemensam administration får hög kompetens till en låg kostnad se på verksamheter som redan samarbetar över kommungränserna tex gymnasie- förbundet och räddnings- tjänstförbundet. En stark enhet skulle bildas som kan slåss för vårt läns utveckling framtid.

Nackdelarna skulle kunna vara att beslutet inte fattas lokalt på samma sätt men handen på hjärtat vad har kommunpolitikerna i småkommunerna för möjligheter att styra. Regelverk från centralt håll och den ekonomiska verkligheten står i vägen. Klarar dagens åtta kommuner av ytterligare minskad befolkning ökade statliga krav på administration?

Är det viktigare att behålla dagens kommuner än att skapa förutsättningar att vända utvecklingen. Vad tycker invånarna? Ska vi värna barnomsorg, skola, äldreomsorg?

Behövs räddningstjänst i glesbygd. Ska socialtjänsten ha resurser att fånga upp dem som inte har förmånen att någorlunda problemfritt få gå genom livet? Behöver vi ha tillgång till bibliotek, bio och teater för vårt välbefinnande? Ska föreningslivet som bedriver ovärderlig verksamhet mista alla former av stöd från kommunerna? Folkomrösta om en kommunsammanslagning!

Håkan Olofsson

Gällö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons