Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skynda långsamt på Östberget

Annons

Utbyggnaden av skidbackar på Frösön pågår. De blir viktiga för Vinterstaden, Östbergets attraktionskraft och arenan för träning och tävling för ÖFS många barn och ungdomar. Arbetet med backarna har utförts mycket bra av kommunen. ÖFS har deltagit med synpunkter som mottagits mycket positivt av kommunens politiker och tjänstemän och ÖFS förslag har till stor del tagits tillvara. Bergets förutsättningar kommer att nyttjas på bästa sätt.

Den 18 mars behandlar kommunfullmäktige frågan om hur sammanbyggnaden av Gustavsbergsbacken med de nya backarna ska gå till. Beslutet kan komma att innebära att den ravin som finns längst upp på Frösön mellan backarna inte får fyllas igen permanent. Det kan bli fråga om att varje år fylla ravinen med snö.

ÖFS anser att snöfyllnad är en dyr och dålig lösning som inte kommer att räcka till. Det riskerar att förstöra en del av de fina förutsättningar som de nya backarna ger.

ÖFS vill därför att beslutet blir att man förutsättningslöst utreder vilken lösning som blir den bästa utifrån ett fullständigt och genomlyst underlag. Det har inte gjorts. Det finns tid för det.

Förutom årlig snöfyllnad och permanent igenfyllnad har en eller flera broar diskuterats. De funktionella, ekonomiska och miljömässiga fördelarna med en permanent igenfyllnad framstår än så länge som överlägsna. Enligt uppgift uppgår enbart anläggningskostnaderna för en tjugo meter bred bro till omkring sex miljoner kronor.

Det är väldigt mycket pengar. En tjugo meter bred bro uppfyller inte kraven på en fungerande sammanbyggnad. Till det kommer årliga kostnader för underhåll, reparation och förnyelse.

Att varje år fylla igen ravinen med snö innebär årliga stora kostnader. Det kan kräva lika mycket snö som en hel backe. Snöläggning i ravinen konkurrerar med snöläggningen i backarna. Att vänta några kalla dagar under tidig vinter kan innebära veckors försening med skidpremiären. Ett 10 meter tjockt snötäcke i den skuggiga ravinen kan bli kvar hela sommaren om det inte schaktas bort på våren när marken är som känsligast. Stor snölast och hårt maskinslitage kan lämna efter sig en rå stenig yta utan växtlighet.

En permanent igenfyllnad kan förmodligen göras till låg kostnad om markentreprenader i närområdet får lämna överskottsmassor i ravinen. Den kan spridas över några år. Kostnaderna begränsas till några dagars maskinarbeten, alltså några tiotusentals kronor.

Även om en del av massorna måste köpas är anläggningskostnaderna begränsade. Kostnaderna för underhåll, reparation och förnyelse är försumbara.

Östberget är det område som finns för alpin skidåkning i centrala staden. Stadsbebyggelsen sätter gränser för utvecklingsmöjligheterna. Staden har många möjligheter till annan rekreation. Det är därför viktigt att prioritera möjligheterna till skidåkning där de finns. Därför måste beslutet på torsdag bli att hålla alla möjligheter öppna.

Östersund-Frösö Slalomklubb

Martin Ekegerd, ordf, Peter Boiardt, Ulf Ejenstam, Tomas Hedin, Patrik Sollander, Jan Olof Sundby, Jan Åkerström, ÖFS' Anläggningsgrupp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons