Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skumt i kyrkovalet

/

Annons

I det nyss genomförda valet till olika nivåer i Svenska Kyrkan visade socialdemokraterna att de till varje pris vill ha en politisk styrning av Svenska kyrkan. Trots att man vann en stor framgång i valen så kämpade man vidare med valteknisk samverkan där det kunde bli möjligheter att vinna ordförandeposterna i olika styrelser och nämnder inom kyrkan.

Problem som uppkommer när sådana här skumma handlingar genomförs är att de som röstat på ett visst parti inte vet vad som händer när posterna skall fördelas. I några församlingar har socialdemokrater kraftsamlat för att tillsammans med något borgerligt parti säkerställa att kyrkan inte skall bli avpolitiserad. Statsvetare menar att detta är ett skumt beteende.

Folkkyrka eller elitkyrka är frågan som kyrkovalet ytterst handlade om. Valsystemet med många små grupper gjorde det mycket svårt för en grupp att fånga egen majoritet vilket ledde till att man sökte samarbete över partigränserna. Det är dessutom mycket små skillnader mellan vad de olika partigrupperna vill. De som nu har majoritet i kyrkan menar sig vara för en socialiserad kyrka, en kyrka som styrs av folkviljan. I denna syn ligger ju också de partipolitiska gruppernas legitimitet. Opolitiska grupper står för något annat, för en kyrka som bygger sin legitimitet på evangeliets grund.

De partipolitiska är svagt antiklerikala och värnar om de förtroendevaldas makt och menar sig därmed måna om en folkets kyrka, en socialiserad kyrka.

Så länge det inte finns någon opolitisk grupp som visar sig vara för en kyrka som bygger på församlingstanken kommer den största skillnaden att vara mellan politiska och opolitiska grupper.

I kyrkovalet gjordes många oheliga allianser för att bevara egen makt och inflytande.

Detta försvårar en reformering av kyrkan till att bli det trossamfund som förmodligen var avsikten då kyrkan skildes från staten.

Det borde vara slut på val till svenska kyrkan enligt den nu rådande modellen.

Kyrkan är skild från staten. Gamla privilegier har upphört, beskattning har införts, tjänstledighet enligt lag för att vara med i kyrkans beslutande organ har upphört, men det politiska valsystemet lever kvar. Det är en avlagring som måste upphöra under de närmaste åren.

Befria kyrkan från partipolitiken!

Gusten Rolandsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons