Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbudgeten går till lokaler

/

Annons

Bräcke kommun befinner sig i likhet med många glesbygdskommuner i ett ansträngt ekonomiskt läge. Kommunens skatteintäkter, inbetalda av kommuninvånarna, räcker ungefär till hälften av kommunens utgifter. För att kompensera detta ligger kommunen i topp i landet vad det gäller att erhålla pengar från de interkommunala transfereringssystemen vilket leder till att vi knappast, oberoende av vilken färg det är på regeringen i Rosenbad, kan förvänta oss några ytterligare avgörande räddningspaket från staten. Vi måste därmed inrikta oss på att själva lösa våra ekonomiska problem.

Vad finns det då att göra? Vi måste helt enkelt våga tala öppet om problemen. Ett sådant är vår skola. Enligt en sammanställning från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, skulle våra kostnader för skolan vara 18 miljoner kronor lägre per år om vi nådde ner till den genomsnittliga skolkostnaden hos jämförbara glesbygdskommuner. Alltså inte den svenska medelkommunens kostnader utan medeglesbygdskommunenens kostnader! I dag går en orimlig andel av kommunens skolbudget till lokaler. Bräcke har helt enkelt alldeles för många skolor i förhållande till antalet elever. Och antalet elever sjunker.

Vi måste ställa oss frågan, för vilka eller för vad vi avsätter medel i kommunens budget riktade till skolan. Är det viktigaste att avståndet till närmsta skola är kort, eller är det att vi erbjuder våra ungdomar bästa tänkbara utbildning? Enligt mig är det självklart det senare. Enkelt uttryckt, ska skolbudgeten utgöra byutvecklingsmedel, eller ska den vara till våra ungdomars bästa?

Jag inser givetvis att vi inte över en natt skulle kunna skära ner skolbudgeten med 18 miljoner. Men för 18 miljoner skulle vi kunna göra mycket. Vi skulle kunna satsa på högre kvalitet i våra skolor, exempelvis genom rejält högre löner till våra lärare. Detta skulle säkerligen underlätta framtida rekrytering av utbildade och meriterade pedagoger. Pengarna skulle säkert också räcka till att både stärka budgeten för vår äldreomsorg samtidigt som vi skulle kunna upprätthålla en god ekonomisk hushållning i kommunen som helhet.

Det är dags för våra högsta kommunpolitiker att visa ledarskap. Vi måste alla våga tala klarspråk gällande vår skolorganisation. Jag ser fram emot tydliga avsiktsförklaringar från kommunledningen i vilken riktning man vill gå då det gäller skolan i Bräcke kommun.

Torbjörn Näslund (M), Hosjö

Bräcke kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons