Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogspromenader rena medicinen

/

Skogen kan hela trasiga själar och särskilt kan lövskogen göra det. Om man vistas i skog minskar stressen och man får tillfälle till återhämtning från dagens jäkt och il och skubb.

Annons

 Skogen har även ur folkhälsosynpunkt ett stort samhällsekonomiskt värde.
Psykisk ohälsa är i dag ett mycket stort problem som sprider sig globalt. Världshälsoorganisationen räknar med att år 2020 kommer psykiska ohälsoproblem att kräva näst mest av vårdresurserna näst efter hjärt- och kärlsjukdomar. Länge har det funnits resultat som visar att naturen kan hjälpa människor som är i obalans. Experiment har visat att om man har utsikt mot skog kan läkning efter operationer påskyndas, att närhet till natur kan minska brottsligheten i ett bostadsområde, eller att konditionsträning ger bättre resultat om man kombinerar den med vistelse i naturen.
Naturen har uppenbarligen en lugnande inverkan på oss levande varelser. Pulsen sjunker och halterna av stresshormonet kortisol minskar när man vistas i skogen.
Resultat från en undersökning i södra Sverige visar att ju längre man vistas i skogen desto lägre upplevs stressen. Stressen var också lägre för de som bodde i närheten av skogen.
Tydligen kan man anta att naturen har en förmåga att hjälpa oss att bli friska. Det finns åtminstone två förklaringar till detta. Den ena förklaringen är att vi människor är anpassade till den miljö där vi har vårt ursprung, i den afrikanska savannen. På savannen fanns det träddungar med trädkronor som skänkte skugga och svalka. Dr fanns även någon vattensamling. Människor som trivdes här gynnades av det naturliga urvalet. Vi som lever idag kan ha detta kodade i våra gener.
Den andra teorin har att göra med vår förmåga till uppmärksamhet. I naturen kan man få utlopp för den spontana uppmärksamheten som kallas fascination. Den kräver ingen energi. Uppmärksamheten i samhället, vid bilkörning etc. kräver däremot stor mängd energi. Naturen hjälper hjärnan att återhämta kraft.
En preliminär undersökning vid en skogsforskningsinstitution visar att man kan uppskatta värdet av ett skogsbesök som avser rekreation till cirka 200 kronor i genomsnitt, med resekostnaden inräknad.
Det är alltså ungefär samma pris som ett läkarbesök på en hälsocentral kostar! Skillnaden är bara den att i skogen behöver man inte betala för värdet av besöket, alla har frikort till naturen än så länge.
En skogspromenad om dagen är bra både för knoppen och kroppen.

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons