Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesubvention för rika

Ett av den moderatledda regeringens vallöften var att införa avdragsrätt för hushållstjänster. Det vallöftet har de uppfyllt.

Annons

  Statistiska centralbyrån (SCB) har nu kommit med en uppföljning av hur avdraget har utnyttjats. 92 000 personer fick skattereduktion för hushållsnära tjänster 2008.

SCB konstaterar att det finns stora skillnader mellan kommunerna. I kommuner med många höginkomsttagare är det betydligt större andel som har hushållsnära tjänster. I Danderyd utnyttjade 6,6 procent av hushållen avdraget medan det i kommuner med låga inkomster bara var en promille som hade skattereduktion för hushållsnära tjänster. I Jämtlands län har 746 personer utnyttjat skattereduktionen för hushållsarbete. I Berg till exempel var de 17. 21 stycken i Härjedalen. 434 i Östersund.

Detta bekräftar vad vi socialdemokrater sagt hela tiden. Avdragsrätten för hushållsnära tjänster är en skattesubvention till höginkomsttagare. Vi allesammans betalade 440 miljoner kronor till höginkomsthushållen under 2008. De pengarna hade gjort bättre nytta genom stöd och hjälp åt de äldre som behöver det.

Vi är inte emot att folk köper sig hjälp i hushållet. Det är viktiga jobb för många kvinnor och män. Men vi är emot att vi subventionerar dem som redan har råd att själva betala sin städning. Rättvist och solidariskt är det däremot att stödja de som verkligen behöver ha hjälp med städningen.

I tidningar runt om i landet hyllar nu Maud Olofsson och Åsa Torstensson denna subvention av höginkomsttagare och säger att detta är en jämställdhets- och frihetsfråga som Centerpartiet genomfört. Det blir alltmer tydligt att Centerpartiet lämnat småfolkets väljare bakom sig.

Berit Andnor (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons