Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattepengar ska gå till det gemensamma

Annons

Reinfeldt och Alliansens utlovade nytillskott av jobb låter vänta på sig. Välfärden i Sverige försämras, kvalitén sjunker inom, skola, vård och omsorg.

Mindre skatter betalas in. Konsekvensen blir mindre pengar till landsting och kommuner.

Många kommuner är tvungna att spara, skära ner i verksamheterna. Vilka vinner på det?

Ger det fler jobb till ungdomar? Gynnas pensionärer? Får sjuka en bättre vård? Blir kvalitén högre för handikappade? Ökar kvalitén i förskolor/skolor? Svaret på dessa frågor är förstås ett givet nej.

Självklart slår det hårdast mot de svagaste grupperna i samhället som under fyra år med borgarpolitik fått rejält med stryk.

Hur kan vi dämpa och mildra neddragningar och kvalitetsförsämringar inom kommuner och landsting som ytterligare kommer att spä på den segregering och uppdelning av människor som präglat vår nuvarande regerings politik?

Många ropar på Upphandling alltså ett annat ord för privatiseringar, är det rätt väg att gå? Nej för mig som vänsterpartist är inte det ett alternativ. Att bedriva skola, barnomsorg, äldrevård med gemensamma skattepengar där målet i dessa företag självklart är att gå med vinst kommer naturligtvis att på sikt ge fler outbildade arbetare för att pressa kostnader, färre anställda och sämre kvalité på verksamheten.

Privat verksamhet ska ju gå med vinst och dina skattepengar försvinner ner i fickorna på privata aktieägare. I kommunal verksamhet går varje krona oavkortat tillbaka till dig som bor i Östersunds kommun. Det var med glädje som jag läste Socialdemokraternas nyligen utkomna krisgruppsrapport, där gick att läsa att välfärd måste få kosta och att det bästa sättet att finans i era detta är med skatt.

En progressiv skatt där de som tjänar mer bidrar mer till vår gemensamma välfärd.

Anställda inom den privata sektorn, jag själv (lärare på grundskolan) de heltidsanställda politikerna och de allra flesta inom de kommunala förvaltningarna som arbetat heltid har under de fyra senaste åren fått en skattesänkning på cirka 1200 1500 kronor i månaden.

Nog måste vi rimligen kunna bidra med en något höjd kommunalskatt – låt säga 150 – 200 kronor i månaden och på så sätt bidra till en bättre ekonomi för kommunen, sänka arbetslösheten och öka kvaliten inom våra verksamheter. Om det vore möjligt vilket jag nu spekulerar i, skulle jag vilja undanta de kommuninvånare i Östersund med lägre inkomster från en kommunalskattehöjning, (arbetslösa, pensionärer och sjukskrivna). Det vore för mig en rättvis justering i motsats till Sveriges orättvisa allianspolitik.

Reidar Lunde (V)

Ledamot i Barn- och Utbildningsnämnden och ersättare Kommunfullmäktige Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons