Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska kvinnliga företagare jobba gratis?

Annons

I början av året presenterade näringsminister Maud Olofsson sin storsatsning på kvinnors företagande, nämligen utnämningar av ambassadörer för kvinnors företagande.

Kvinnliga företagare uppmanades att söka ambassadörsuppdraget, och av dessa utsågs 880 kvinnor till ambassadörer för kvinnors företagande, beredda att – på sin fritid och utan ersättning – resa runt i landet och inspirera andra kvinnor till att bli företagare. Det är glädjande att så många av Sveriges kvinnliga företagare förstår vikten av att inspirera andra kvinnor och väljer att engagera sig ideellt för att öka kvinnors företagande.

Men, nu kommer rapporterna om att Maud Olofsson inte nöjde sig med kvinnornas ideella engagemang utan dessutom förväntas de 880 ambassadörerna själva bekosta sina resor om omkostnader för ambassadörsuppdraget. Inte nog med att de inte kan räkna med ersättning för det viktiga arbetet de utför, de tvingas dessutom ta pengar från sin egen plånbok för att finansiera det.

Ambassadörerna är inte längre 880, för nu börjar kvinnor avsäga sig uppdraget, och konstigt vore väl annat.

Hur kan Maud Olofsson förvänta sig att kvinnliga företagare ska jobba gratis? Hade hon förväntat sig samma gratisarbete från manliga företagare?

De signaler Maud Olofsson ger är att kvinnornas arbete inte är tillräckligt mycket värt för att regeringen ska behöva betala för det, tvärtom ska kvinnorna vara tacksamma för sitt hedersuppdrag och för satsningen på dem. Tragiskt med tanke på att det är precis de motsatta signaler vi måste ge unga kvinnor som funderar på att starta eller driva företag: våga ta för dig, kräv din rätt och den ekonomiska ersättning du är värd!

Kvinnors företagande förtjänar att bli taget på lika stort allvar som mäns företagande. Vad kvinnor som funderar på att bli företagare främst behöver är inte peptalk, utan de verktyg som krävs för att kunna försörja sig som företagare. Vad kvinnor på arbetsmarknaden efterfrågar är inte mer inspiration, utan en rättvis lön – oavsett kön.

Marie Nordén, s,

riksdagsledamot och

ordförande

för Jämtlands läns s-kvinnor

Nalin Pekgul, s,

förbundsordförande

socialdemokratiska

kvinnoförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons