Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexhandel är en bred samhällsfråga

Kvinnor över hela världen utsätts för våld och hot om våld. Från män. Våld mot kvinnor är därmed i högsta grad ett mansproblem.

Annons

Ändå behandlas mansvåldet som en angelägenhet för kvinnor.

Det är offren för våldet, kvinnorna och barnen, som oftast hamnar i fokus både i samhällsdebatten och när det gäller politiska krav på åtgärder.

Samma sak gäller prostitutionen. Där hamnar de prostituerade kvinnorna i förgrunden, i ändlösa diskussioner om vad som kan räknas som frivillig prostitution eller inte. Men grundproblemet är mäns efterfrågan på sexuella tjänster. Handeln med kvinnors och flickors kroppar är den yttersta manifestationen av mäns våld mot kvinnor och ett uttryck för den ojämställda värld vi lever i.

All prostitution, både den nationella och den globala över gränserna, är beroende av mäns efterfrågan. Det är män som upprätthåller och stimulerar efterfrågan på sexuella tjänster.

Sexhandeln är en bred samhällsfråga som påverkar relationerna mellan alla män och kvinnor, inte bara de som är prostituerade eller som köper sex.

Och det är viktigt att komma ihåg att prostitution ofta innebär att kvinnan måste ställa upp på förnedrande och våldsam sex. Sexindustrin producerar myten att manlig sexualitet måste tillfredställas genom tillgång till kvinnor och barn som är till salu. Detta skapar en grupp av kvinnor som det är legitimt för män att våldta, misshandla och exploatera sexuellt.

Enligt en norsk studie utsätts kvinnor i prostitution för kraftigt våld från köpare i form av våldtäkt, fysisk misshandel och/eller rån minst en gång i veckan. Forskning från Kanada visar att dödstalet för prostituerade kvinnor är 40 gånger högre än för befolkningen i övrigt. Enligt Europol påträffas årligen hundratals skjutna, strypta och misshandlade kvinnokroppar tillhörande kvinnor som blivit utsatta för sexslavhandel.

Det är dags att rikta fokus mot de våldsutövande männen, de sexköpande männen. Det är bara genom att placera problemet där det hör hemma som vi kan lösa det. Och för att uppnå målet om ett jämställt samhälle måste kvinnor och män arbeta tillsammans.

Var är alla ni män som inte längre accepterar att ni definieras av den minoritet män som slår, våldtar och köper sex?

Ni måste resa er upp och visa att ni inte accepterar det som händer. Mansförtrycket av kvinnor och flickor måste upphöra.

Eva-Britt Svensson (V)

EU-parlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons