Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa vindpengarna på barnen!

I Ragunda kommun och i byarna runt Borgvattnet planeras en av landets största vindkraftsatsningar, med början redan i höst.

Ca 500 vindkraftverk skall byggas till en kostnad av 20–30 miljarder.

Annons

Statkraft/SCA har klart deklarerat att man är beredda att lämna återbäring – så kallat bygdemedel till de berörda byarna.

Pengar som skall användas till långsiktiga investeringar i de berörda byarna, och en långsiktig investering är väl att satsa på våra barn.

Pengar från dessa mervärden skulle då även kunna användas till att stödja skolan och barnomsorgen. Förutom mervärden kommer vindkraftsbyggandet att ge ca 40 årsarbetstillfällen och under byggtiden 100–120 arbetstillfällen, och bygget kommer att pågå under cirka 8–10 år.

Detta är det största som hänt våra byar och vår kommun sedan vattenkraftens utbyggnad. En stor inventering görs ute i byarna för att hitta hus och gårdar till försäljning, eller hus att hyra under byggtiden. Men samtidigt som vi försöker få människor som ska arbeta med vindkraften att bosätta sig i dessa byar, väljer våra politiker att stänga skola och ta bort barnomsorg.

Om Ragunda kommun ska leva vidare måste våra politiker börja tänka på hela vår kommun, och inte bara på Hammarstrand och Stugun.

Beslutet att lägga ner skolan och barnomsorgen i Borgvattnet och sedan anställa en kultursamordnare är ett hån mot oss som bor ute i byarna

Vilken ung barnfamilj i Stugun eller Hammarstrand skulle vilja åka 2–6 mil varje dag för att lämna och hämta barnen på dagis? Och från första klass tvingas åka 10 mil varje dag för att gå på skolan. Detta är vad våra politiker kräver att vi i Borgvattnet skall göra. Jag skulle vilja se konsekvensbeskrivningen.

Nu har vi med hjälp av vindkraften möjlighet att planera för långsiktiga satsningar, ett fortsatt boende och stimulera till inflyttningar och företagssatsningar.

Missa inte detta tillfälle, och ni folkvalda politiker; Sluta bråka med varandra och börja samarbeta.

Ni drar ett löjets skimmer över hela kommunen. Och har ni politiker som skall representera Borgvattnet drabbats av munhäfta? Jag saknar er i debatten.

Tänk på att många av oss som bor ute i byarna inte arbetar där, men vi bor och betalar skatt till Ragunda kommun, men med era beslut fortsätter utflyttningen från kommunen.

Ove Mohlin

Borgvattnet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons