Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på järnvägen och skapa en bättre miljö

Annons
Alla partier talar sig numera varma för stora satsningar på infrastruktur i form av järnvägar och vägar. Men det är bara vänsterpartiet som anser att staten bör ha en särskild investeringsbudget, för att klara av sådana infrastruktursatsningar. Alla övriga partier ser insatser för infrastruktur som löpande utgifter, i konkurrens med bland annat pengar till vård, skola och omsorg.
En kraftfull statlig investeringspolitik för miljöns och regionernas bästa kräver att staten, precis som kommuner och landsting, har en särskild investeringsbudget, vars avskrivningar delas upp på många år. Det är orimligt att stora investeringar, som nu, ska finansieras i sin helhet direkt. Nyttan skall ju bestå i 50 år och mer.
Människors behov av transporter mellan olika delar av landet växer nu, och de satsningar i järnvägsprojekt som görs i dag ska täcka inte bara dagens behov utan också framtida. Exempelvis måste det gå att ta sig mellan Norrlands större städer snabbt, enkelt och miljövänligt - och då är tåget det givna transportmedlet.
Om vi ska kunna möta klimathotet från den ökande vägtrafiken behövs kraftfulla satsningar på järnvägen. I vår del av landet är det nödvändigt att höja spårstandarden längs Inlandsbanan, Norra stambanan och Mittbanan mot Sundsvall, samt elektrifiera Meråkerbanan mot Trondheim. En överföring av godstrafik från lastbil till tåg kräver även nya godsterminaler, exempelvis sådana som föreslagits i Lugnvik eller Brunflo.
Med de anslag som regeringen aviserat kommer dessa satsningar inte att kunna genomföras utan att det drabbar välfärden, och uteblir satsningarna kommer vår region att hamna allt längre efter i utvecklingen.
Därför krävs både betydligt större anslag och ett nytt finansieringssystem, där avskrivningstiden på statens investeringar står i proportion till investeringarnas livslängd.
Staten måste återta sitt ansvar för samhällets infrastruktur och koppla detta till klimathotet och miljöpolitiken.
En statlig investeringsbudget gör det möjligt att genomföra en radikal miljöomställning, likaså är den avgörande för att forma en regionalpolitik värd namnet.
Matilda Carnebo, v
Ordförande Ung Vänster Jämtland
Jörgen Blom, v
Ordförande vänsterpartiet Jämtland
MonaLisa Norrman, v
Landstingsråd för vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons