Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa överskottet på invånarna!

/

På kommunfullmäktige den 10 december uppvaktade ett femtiotal ungdomar oss kommunpolitiker och vädjade att ej lägga ned deras fritidsgårdar.

Annons

Då sa jag att kommunen kommer att redovisa en rejäl vinst för 2009 vilket borde innebära att vi ej behöver läga ned några fritidsgårdar utan i stället göra som vi moderater föreslagit i många år – i stället satsa på dem.

Trots det så röstade (S), (V) och (MP) att lägga ned fritidsgårdarna med motiveringen att det inte fanns pengar att behålla dem.

Nu läser vi att kommunens vinst för 2009 blir ca 100 miljoner kronor. De sammanlagda vinsterna för de senaste åren är nu uppe i totalt 500 miljoner kr för Östersunds kommun. Om det vore ett företag vore det ju fantastiskt men kommunen är inget företag. Kommunen ”lever på” invånarnas skatter och ska användas för medborgarnas bästa. Till bra skolor och förskolor. För ungdomar och vuxnas fritid. För en bra och medmänsklig äldrevård och mycket annat som medborgarna efterfrågar.

Hur Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tänker är svårt att förstå. Samtidigt som kommunen redovisar ännu en rekordvinst på ca 100 miljoner kr för 2009 så lägger man ned fritidsgårdar och släcker gatlysen.

I stället satsar man på att bygga ett nytt fint torg som värms upp kalla vinterdagar. Dessutom röstar de – tre gånger under 2009 – nej till andra förslag som vi i alliansen lagt fram om. Exempelvis att satsa två miljoner extra för att utöka i stället för att stänga fritidsgårdar. Två miljoner extra till fler feriejobb för ungdomar sommaren 2010. Att det behövs fler skolsköterskor, bättre mat till våra äldre och andra satsningar på bland annat trafiksäkerhet.  Man hade kunnat förstå deras nejröster om kommunen haft dålig ekonomi. Men nu redovisar kommunen ännu ett år med stort överskott.

Snart måste de styrande partierna (S), (V) och (MP) bestämma sig. Göra nödvändiga satningar på ungdomar, äldre och trafiksäkerhet eller börja fundera på att sänka kommunskatten.

Det är inget självändamål att en kommun år från år ska göra stor vinst. Behövs ej pengarna så tar man ju ut för hög skatt av sina innevånare.

Vissa kommuner kan behöva vinst vissa år för att betala stora skulder men Östersunds kommun hade fram till december inga banklån.

Kommunens vinst för 2009 motsvarar en skattesänkning på 1 krona – det skulle för en vanlig LO-familj innebära ca 4–5 000 kronor lägre skatt.

Behöver inte kommunen dessa pengar till bra saker (och då menar jag inte till att värma upp torg mitt i vintern, är jag övertygad att invånana själva har bra förslag hur de själva kan använda dessa pengar.

Vilken kontroll och politisk vilja har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet?

Eller är det så att de styr inte kommunen utan det är omständigheterna som styr?

Någon politisk vilja att satsa på ungdomar, äldre och trafiksäkerhet har de uppenbarligen inte – trots att pengarna finns.

Pär Jönsson (M)

Frösön, moderat gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons