Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbetspartierna tar sitt ansvar i Bergs kommun

Annons
Socialdemokraterna i Berg har i dagarna skapat medial uppmärksamhet kring sin skuggbudget för 2009 - ekonomisk "härdsmälta" hotar Bergs kommun.
Döm om vår förvåning när "budgetförslaget" rymdes på ett enda A4-ark. Vi hade sett fram emot nya kreativa förslag som vi i majoriteten kunde foga till budgetarbetet. Men icke. Kort sagt föreslås att vi ska förbruka 100 procent av skatteintäkterna. Något vi självfallet inte kan ställa oss bakom. Till det kommer en lista på ett antal punkter som redan är initierade och påbörjade.
Allt sedan socialdemokraterna i somras reserverade sig mot vår preliminära budget har vi väntat på oppositionens utlovade förslag som ett bidrag i den fortsatta budgetprocessen. Att förslaget nu kommer mindre än en vecka före kommunfullmäktiges sammanträde, där budgeten för 2009 ska fastställas, är anmärkningsvärt.
sAtt dessutom i media dra paralleller mellan vårt politiska arbete och en idrottsmatch finner vi synnerligen osmakligt. Vi tar vårt ansvar att förvalta och fördela de kommunala medlen till verksamheterna på största allvar och förutsätter att också socialdemokraterna gör det.
Klart positivt är dock samtycket till de besparingsåtgärder som verksamheterna lagt fram. Likaså önskan om ett bredare samarbete, något vi har efterfrågat under hela mandatperioden. Tidigare budgetdiskussioner i kommunstyrelsen har enbart skett inom majoriteten, eftersom oppositionen envist hänvisat till att man "tar debatten i fullmäktige".
Det glädjer oss att det nu finns en vilja för en öppen dialog i kommunstyrelsen. Monica Hallqvist har helt rätt i att vi inte har råd med vare sig person- eller partiprestige. Dock väcker det frågan om varför hon bara någon dag tidigare gått ut i media med skrämselpropaganda och direkt felaktiga påståenden om kommunens ekonomi, såsom likviditet nog att betala ut löner.
Att som socialdemokraterna föreslår, tillsätta en kriskommission och omställningsgrupper för att "ge verksamheterna arbetsro" och "räta upp kommunens ekonomi" har provats förr med tveksamt resultat. Däremot är det viktigt att löpande göra utvärderingar av de åtgärder som gjorts och göra justeringar för att ytterligare förbättra organisationen.
Vi i samarbetspartierna är fullt kapabla att utöva det tydliga ledarskap som behövs under 2009. Med full insikt om det ekonomiska läget arbetar vi ständigt med åtgärder för att förbättra det. Däremot har vi inte gjort någon hemlighet av att det blir ett tungt och avgörande år för Bergs kommun, liksom för många andra kommuner.
Ni socialdemokrater är varmt välkomna att delta med seriösa förslag. Vi står inför ett arbetsår som kräver samsyn och samarbete mellan tjänstemän och politiker, oavsett partitillhörighet.
Samarbetspartierna i Berg
Lena Olsson, ordf. bp,
Dan-Olov Westberg, ordf. c,
Elise Ryder Wikén, ordf. m,
Hans-Olof Andersson, ordf. kd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons