Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill (V)i reformera välfärden

Annons

Östersunds kommuns ekonomi urholkas i rask takt under den ekonomiska kris som råder. I Östersund, liksom i många andra kommuner, föreslås välfärden säljas ut och skäras ned för att bli av med kostnader. Detta är den borgerliga regeringens politik för välfärden: att tvinga fram nedskärningar och privatiseringar ute i kommunerna.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande, Katarina Nyberg Finn (S), vill nu privatisera 10 procent av hemtjänsten. Vänsterpartiet säger – av såväl ideologiska som ekonomiska skäl – nej till liknande privatiseringsförslag. Vi vill inte gå i den borgerliga regeringens ledband utan slår vakt om den gemensamma välfärden.

Vi menar att förslaget, om det drivs igenom av S och MP, innebär ett brott mot överenskommelsen mellan S, V och MP i kommunen, och att den i så fall upphör att gälla.

Kommunens verksamhet är generellt dyrare än den som privata utförare bedriver, i förslaget sägs besparingen bli 5 miljoner kronor. Om de kommunala enheterna har högre kostnader på grund av högre personaltäthet menar vi att det är ett gott betyg för kommunen. Men vi tror också att kommunens organisation i vissa delar måste reformeras.

Varje förändring i välfärden måste ha sin grund i vad de berörda – brukare, anhöriga och anställda – anser behöver göras. Vi tror att de anställda själva har många förslag på en gemensam välfärd som fungerar bättre och dessutom mer effektivt än i dag. Låt oss börja diskutera effektiviseringar med den utgångspunkten!

Vi är övertygade om att bara en liten minoritet av väljarna menar att privatisering är den bästa åtgärden. En tillfälligt högre skatt för att rädda välfärden ligger närmare till hands. I det aktuella fallet skulle det trots allt bara handla om en höjning på ynka fem öre för att ta oss igenom krisen.

Vänsterpartiet Östersund

Maria Forslund, Andreas Hedberg, Christina Hedin, Bengt Hedlund, Siv Hedlund, Christer Johansson, Stefan Konradsson, Claes Malmquist, Elin Montelius, Ewa Nordström, Nisse Sandqvist och Lennart Wadensjö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons