Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Sverige stå sig starkt

Annons

Utbildning är den enskilda faktor som har störst betydelse för utveckling. Den svenska skolan måste förutom goda baskunskaper bejaka kreativitet, förmåga att ta initiativ och social förmåga.

Då blir vi en nation som kan konkurrera med uppfinningar, ny teknik, bra och kompetent arbetskraft.

Men att enbart utbilda barn och ungdomar räcker inte. Vill vi vara ett land som ligger på topp i utveckling så måste vi ha en ständig kunskapsökning och kompetensutveckling genom hela livet.

Rörligheten på arbetsmarknaden kommer att öka ännu mer, och vi kommer att byta jobb flera gånger under vår yrkesverksamma tid.

Bra utbildningar för vuxna, möjlighet att studera ett eller två år i vuxen ålder – även om man fyllt 50 – är en framgångsfaktor. Inte bara för den enskilde utan för oss alla tillsammans eftersom det bidrar till landets utveckling.

Arbetsmarknadspolitiken ska vara en aktiv del i kompetensutvecklingen i samhället.

Vi ska ha bra arbetsmarknadsutbildningar som matchar behovet av arbetskraft.

De ska snabbt erbjudas de som blir arbetslösa, men de ska även vara tillgängliga för andra vuxna.

En relevant utbildning ökar snabbt möjligheterna att bli anställd eller starta eget företag.

De individer som av olika anledningar, trots matchande bra arbetsmarknadsutbildningar inte blir tillräckligt attraktiva på arbetsmarknaden för att bli anställda ska få skyddade arbeten och lönebidragsanställningar.

Nivån på lönebidraget ska vara tillräckligt högt för att ideella föreningar ska kunna anställa. Den verksamhet som utförs av ideella föreningar är oerhört värdefull för samhället och en anställd som stödjer de frivilliga krafterna ökar deras verksamhet många gånger.

En annan aktiv del i utvecklings- och jobbpolitik är en väl fungerande arbetslöshetsförsäkring.

En viss rörlighet på arbetsmarknaden är bra och A-kassan ska vara så trygg att människor vågar satsa nytt och byta jobb, med vetskap om att om de drabbas av arbetslöshet så är de försäkrade.

Därför måste taket i A-kassa höjas så att de flesta får ut 80 procent av inkomsten vid arbetslöshet.

A-kassan ska vara en omställningsförsäkring, men det betyder inte att människor som utförsäkras ska tvingas leva på socialbidrag.

Med aktiva relevanta utbildningar och snabba insatser blir de som riskerar att utförsäkras färre och innan försäkringens sista ersättning betalas ut ska de individer som drabbas ha ett skyddat jobb eller en lönebidragsanställning.

Vi socialdemokrater har alltid haft vår styrka i helhetslösningarna. Vi satsar på framgång och utveckling men vi fångar också upp och tar hand om de sköraste i samhället.

Det tjänar vi alla på och vi kan medvetet använda särskilda åtgärder för vissa grupper och individer till att utveckla flera, andra individer och grupper.

Alla människor kan utvecklas genom hela livet – utveckling ger framgång – för individer och för samhället.

En socialdemokratisk framtidspolitik innehåller det livslånga lärandet på riktigt.

Ann-Marie Johansson (S)

Konäs

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons