Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan vi komma stärkta ur finanskrisen

/
  • För att nå målet om ökad tillväxt i företag och befolknings­tillväxt tycker debattören att Östersunds­bostäder behöer bygga flerfamiljshus. Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX

Finanskrisen leder till följdeffekter även i vår region och i Östersunds kommun samtidigt som vi står inför en lågkonjunktur. Sammantaget leder det till att före­tagen får minskade order­ingångar, banklånen blir dyrare, investeringsviljan sjunker och varsel om uppsägningar av personal ökar.

Annons
I detta läge är det viktigt att ändå blicka framåt, att se utveckling och tillväxt på lång sikt. Östersunds kommun arbetar nu med att ta fram ett Tillväxtprogram som sträcker sig till 2013.
Det är tillväxt i det privata näringslivet som behövs för att få ökade skatteintäkter, fler arbetstillfällen och befolkningstillväxt.
För att nå målet om ökad tillväxt i företag och befolkningstillväxt tycker jag att vi behöver;
Få en förändring av arbetsmarknaden där en ökad andel utgörs av privata företag jämfört med offentliga jobb. Här kan kommunen bidra på ett konkret sätt genom att lägga ut mer av kommunal verksamhet på entreprenad. Förutom att vi kan få nya företag i kommunen kan dessa företag växa på en marknad, något som en kommunal verksamhet saknar möjlighet att göra.
En mer positiv inställning och attityd, inte minst hos politiker, till företagande och företagsamma människor.
Bli bättre på att fånga upp idéer och förslag och stötta dem så långt det är möjligt inom den kommunala organisationen, detta kan göras genom en ständig dialog mellan företag och politiker, det räcker inte med att tjänstemän besöker företag.
Trycka på Östersundsbostäder att bygga flerfamiljshus. Kan i dagsläget låta svårt mitt i en finanskris men ska vi på lång sikt få fler människor till Östersunds kommun måste det finnas någonstans att bo. Östersundsbostäder sätter också den så kallade bruksvärdeshyran som styr vad privata fastighetsbolag kan ta ut i hyror och då krävs nybyggnation för att fastställa en ny hyresnivå.
Sätta målet att Östersunds kommun ska hamna i topp på Svenskt Näringslivs ranking över bästa företagsklimat.
Skapa förutsättningar för tillväxt i hela Östersunds kommun, investeringar i infrastruktur, kultur och idrott/fritidsliv ska göras i hela kommunen inte bara i staden.
Jag ingår i ledningsgruppen för arbetet med ett nytt Tillväxtprogram. Jag kommer att lägga mitt engagemang och min tid så långt möjligt de närmaste veckorna på att delta i samhällsdialogen av Tillväxtprogrammet.
Det kommer att hållas många möten med medborgare för att diskutera tillväxtfrågor runtom i vår kommun. Jag hoppas att just Du tar chansen och talar om vad Du tycker är det viktigaste prioriteringarna i Östersunds kommuns Tillväxtprogram och på vilket sätt kommunen kan förbättra arbetssättet för att skapa det bästa företagsklimatet.

Carina Zetterström, c
Oppositionsråd i Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons