Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan vi bygga nya hyresrätter

Annons

Hyresrätten är en viktig boendeform. En fungerande bostadsmarknad kräver en blandning av boendeformer och att det finns tillräckligt med hyresrätter.

Det är inte politiker som ska bestämma boendeform – det gör människor bäst själva.

Det har byggts för lite i Sverige.

Tre av fyra svenska kommuner upplever en brist på hyresrätter. För Jämtlands län är situationen en annan, där kommunerna sammantaget visar ett överskott av bostäder.

I tillväxtregionerna Östersund och Åre finns en brist och enligt Boverkets analys har bostadsbyggandet varit för lågt för att avhjälpa bostadsbristen just här. Den förväntade nyproduktionen under de närmaste två åren bedöms heller inte vara tillräcklig för att komma tillrätta med bristsituationen i Östersund.

Moderaterna och Alliansregeringen har genomfört flera förbättringar för att hyresmarknaden ska fungera smidigare, för att fler ska bygga och äga hyresfastigheter och för att stärka hyresrätten.

Tillsammans med bostadsmarknadens parter har vi arbetat fram nya spelregler för de kommunala bostadsaktiebolagen och hyressättningen.

Hyresgästerna har samtidigt fått en ny skyddsregel som ska motverka kraftiga hyreshöjningar.

De nya reglerna gäller från årsskiftet.

Vi gör det också lättare att bygga nya bostäder genom att förenkla reglerna kring planprocessen. En ny plan- och bygglag börjar gälla den 2 maj 2011.

Vi har även gjort en kompetenssatsning för att förbättra tillämpningen av plan- och byggreglerna hos kommuner och länsstyrelser.

Moderaterna vill se ett fungerande bruksvärdessystem som skapar förutsättningar för att det byggs fler hyresrätter och som skyddar hyresgästerna mot orimliga hyreshöjningar.

Vi kommer att arbeta vidare med hur hyresrätten kan utvecklas och göras mer attraktiv.

Vår arbetslinje förutsätter att människor ska kunna hitta boende där jobben finns. Vi måste alla kunna flytta till jobb, utbildning och kärlek.

Hyresrätten behövs i Sverige.

Saila Quicklund (M)

Riksdagsledamot, Jämtlands län

Magdalena Andersson (M)

Riksdagsledamot, Jönköpings län, moderat gruppledare i Civilutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons