Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Skattechock utan storregion

/
  • Socialdemokraterna befarar att en gigantisk skattehöjning för att klara vården.

Annons

Sjukvården är i början av en strukturomvandling och vi behöver agera nu. Socialdemokraternas vill säkerställa den bästa sjukvården till jämtar och härjedalingar. Det kräver att vi tar initiativ även i svåra frågor. Vi vet att det kommer att krävas en stor omställning av sjukvårdens organisering, struktur och arbetssätt och det kommer att bli hård konkurrens om arbetskraften samtidigt som de som jobbar ska försörja allt fler äldre och barn. Om inget görs skulle skatten behöva höjas med minst 13 kr i vår nuvarande region för att klara välfärden varav 5 kr till sjukvården. Att höja skatterna till den nivån är en skattesmäll som kommer att kväva tillväxten och ekonomin blir ännu sämre. Vi hamnar i en nedåtgående spiral.

En del av lösningen är att organisera Sverige i större regioner. Därför ska Jämtland ingå i region norr. Övriga landsting i norr arbetar för det och det vore förödande om vi står ensam med en stor region söderut samt en öster och norrut.

I dag samarbetar region Jämtland Härjedalen och övriga tre landstingen i norr i Norrlandstingens Regionförbund. Det samarbetet kommer knappast att finnas för oss som ensam liten region. Vi kommer sannolikt att tvingas köpa betydligt mer av vården än vad vi gör i dag. En orsak är svårigheterna att rekrytera läkare och andra specialister när det inte finns samma anställningsförhållanden och karriärvägar som de större regionerna kan erbjuda. Att köpa vård kommer att bli mycket dyrt – pengar som vi inte har.

Läkarutbildningen var hotad för ett år sedan och den räddades tack vare att de fyra norrlandstingen agerade gemensamt. Den lojaliteten kan vi inte räkna med när de övriga är en och samma region.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf och centern gruppledare i SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) Carola Gunnarsson skriver i en debattartikel i dagen samhälle Ytterst handlar regionreformen om den svenska välfärden och om att hela Sverige ska ha möjlighet att utvecklas. Vi håller med i den beskrivningen. Varför vill Centerpartiet i Jämtlands län neka oss och kommande generationer välfärd och tillväxt genom att hävda att stå utanför regionreformen.

Det är dags att Centerpartiet och övriga borgerliga partier som säger nej till att Jämtland ska ingå i en storregion redovisar vad alternativet är.

Källor: Långtidsutredningen 2015, SOU 2015:104, Framtidens utmaning, SKL 2010, och Hälso- och sjukvården år 2035, SKL 2016.

Anna-Caren Sätherberg (S)

Riksdagsledamot

Ann-Marie Johansson (S)

Ordförande regionstyrelsen Jämtland Härjedalen

Håller du med? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons