Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjurspolitiken hotar samerna

/
  • Renstammarna är i dag hårt sarjade av den ökade rovdjursstammen och något måste göras åt rovdjurspolitiken, eftersom den påverkar samerna oerhört negativt, skriver Gunnar Sandberg.Foto: Henrik Flygare

Annons

Den svenska renstammen är så sargad av rovdjur att avelsbasen på sina håll helt har förryckts. Vissa samebyar förlorar 80 procent av sina kalvar varje år och så många som 50 000 renar mister varje år livet på grund av rovdjuren. Det konstaterar forskaren vid lantbruksuniversitetet i Uppsala, Öje Danell i en rapport.

Samtidigt konstaterar Professor Lars Jacobsson vid Umeå universitet att självmordstalen för sydsamiska män är uppseendeväckande höga och att den allt överskuggande orsaken är rovdjurens exempellösa härjningar bland renhjordarna.

Ingen av de tidigare regeringarna kan berömma sig av att ha löst det här problemet, men det är också först de senaste åren som problemen eskalerat.

Aldrig tidigare har Sverige haft ett så stort antal rovdjur och därför borde den sittande regeringen ta tag i problemet. I annat fall hotas en hel näring, en hel kultur.

I tider när vi överutnyttjar och överkonsumerar jorden, talar om lokalt producerade livsmedel, förnyelsebara resurser och återhållsamhet inom miljöområdet är det obegripligt att regeringen utan åtgärd kan se på när 50 000 renar årligen blir mat till rovdjuren.

Samerna är stolta över sin näring och sin kultur. De vill slakta och sälja ren i stället för att leva på bidrag. De vill vara livsmedelsproducenter, men då måste man skapa förutsättningar för det och det är en fråga för regeringen.

Strax före sommaren kommer professor Lars Jacobsson att lägga fram sin rapport om självmorden bland samerna. Jag har talat med honom och han menar att orsakerna till de självmordstalen bland sydsamiska män har flera orsaker, men att en av de största är det allt för stora antalet rovdjur. Renar som skulle ha slaktats och genererat pengar till företaget i går i stället till rovdjuren. Rovdjursersättningarna räcker inte långt och han menar att detta krossar renskötarföretagens ekonomi.

Många samer lånar pengar för att klara av att driva företagen vidare i förhoppningen om kommande och bättre resultat då lånen skall komma att betalas. Problemet är bara att de bättre tiderna inte kommer. Antalet rovdjur ökar hela tiden.

Samerna drar sig i det längsta för att tigga om hjälp och när det sker kan det vara för sent, anser Lars Jacobsson.

I dag har samerna mer eller mindre resignerat, de känner sig misstrodda, de har förlorat förtroendet för myndigheterna och tron på att komma till rätta med problemen i renskogen.

Frustrationen och pressen att klara sig och sina familjers försörjning har blivit så stor att de samiska männen väljer repet eller bössan för att slippa ifrån sitt lidande.

En av orsakerna till de här problemen är att det saknas både erfarenhet av och kunskap om hur rovdjuren ska förvaltas. Det gäller både de beredande och de beslutande myndigheterna.

När vi beslutar om förändringar inom jord och skogsbruk har vi kunskap att göra konsekvensundersökningar med bra träffsäkerhet, men alltså inte när det gäller rovdjuren.

Läget är akut för samerna och nu måste en utförlig konsekvensanalys genomföras av kunniga och erfarna personer så att vi får klart för oss konsekvensen av dagens rovdjurspolitik.

Gunnar Sandberg, s

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons