Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta för jobben på söndag

På söndag har närmare 600 000 unga tjejer och killar i Sverige möjlighet att för första gången rösta i ett val till Europaparlamentet.

Annons

Unga är väldigt aktiva i det politiska samtalet – på nätet, i media och på alla de möten vi varit på under den här valrörelsen. Vi hoppas att de också tar chansen att säga sitt senast på söndag när vallokalerna stänger.

I dagarna går 120 000 ungdomar ut gymnasiet runt om i landet. De kliver rätt ut i en arbetsmarknad med över 25 procents ungdomsarbetslöshet. Självklart är många oroade över hur det ska bli, vad de ska göra och om de ska hitta ett jobb. Ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland de högsta i hela EU. Och den framtidstro som kommer till uttryck i studenttider riskerar att få sig en ordentlig törn.

Även i andra europeiska länder är läget för ungdomar tufft. Därför vill vi att EU ska bli en union för full sysselsättning. Unga har rätt till meningsfull sysselsättning med jobb, utbildning och praktik, som stärker möjligheterna till en egen försörjning.

I dag dominerar högern i Sverige och i EU. I Europaparlamentet, i kommissionen och i många regeringar runt om i Europa styr Fredrik Reinfeldts konservativa vänner. De har hittills konsekvent valt bort investeringar i jobb och utbildning.

Moderaterna nämner inte ungdomsarbetslösheten med ett ord i sitt valmanifest. Detta samtidigt som den svenska ungdomsarbetslösheten fortsätter att öka.

Till skillnad från högern sätter vi jobben först. Vi går till val med övertygelsen att Sverige och Europa måste agera nu för att bekämpa ungdomsarbetslösheten och skapa fler jobb. Sverige och Europa har inte råd att människor fastnar i arbetslöshet. Med en högerregering i Sverige är det särskilt viktigt med starka socialdemokratiska röster i Europaparlamentet. Tillsammans kan vi vända jobbkris till framtidstro.

På söndag gäller det jobben! Rösta för förändring du också.

, s,

,s

, s

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons