Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt borde koppla Björklund

Enligt Sveriges grundlag är regeringen en enda, samlad myndighet. Den kan därför i politiska frågor inte företräda eller driva flera linjer samtidigt – och framför allt inte mot varandra stridande linjer. Men det generar inte folkpartiet.

Annons

De håller sig med en helt egen regeringspolitik.

Sveriges officiella linje är alliansfrihet. Men folkpartiledaren driver linjen att Sverige ska gå med i militäralliansen NATO. Detta skapar ju rena förvirringen om var Sverige står i förhållande till omvärlden. Och saken blir värre, när man ser vad som står i den nya stadga som NATO-länderna antog i april 2003. Där infördes tre nya viktiga avsnitt. Dels övergav NATO sin defensiva roll och förklarade sig beredda att inleda angreppskrig mot andra länder för att främja sina intressen.

För det andra förklarade sig NATO berett till militära aktioner även utan godkännande från FN:s säkerhetsråd. För det tredje gav sig NATO rätt till förstaslag med kärnvapen – det vill säga starta ett kärnvapenkrig.

Efter folkomröstningen om valutan 2003 är Sveriges officiella linje att vi ska ha en egen valuta. Men folkpartiet struntar i folkomröstningen. Partiets ministrar propagerar öppet för att byta till euro. I praktiken skulle detta skada landets ekonomi. Kronans lägre kurs gör våra exportvaror billigare i andra länder. Samtidigt blir vår import dyrare, viket gynnar våra hemmaproducenter. Folkpartiets politik skapar dubbeltydighet kring vår ekonomiska politik. Partiet struntar i att deras regeringspartner centern i folkomröstningen stod för att behålla kronan och att en solid väljarmajoritet instämde häri.

I energipolitiken är regeringens officiella linje, att frågan om kärnkraften inte ska aktualiseras under innevarande valperiod – av flera skäl. Hänsyn till centern är ett, önskan att se energifrågan i ett bredare perspektiv ett annat. Men det hindrar inte folkpartiet att ånga på med ständiga offentliga utspel om kärnkraftens utbyggnad. Att produktionen av kärnkraft släpper ut minst lika mycket växthusgaser som olja och kol och dessutom producerar ett för allt liv farligt avfall – det bekymrar inte folkpartiets statsråd.

Hur länge ska detta regeringens dubbla spel få breda ut sig, innan statsministern reagerar, utövar sitt ledarskap, och sätter koppel på Björklund? För det är väl inte så, att Björklund avses vara en torped för vad Reinfeldt egentligen själv tycker? I så fall är det ett falskspel av sällan skådat slag i svensk politik.

Jörn Svensson

Ekonomihistoriker

och statsvetare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons