Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionråden slingrar sig

Annons

Svar till "Demokrati måste få kosta" i LT 16 maj: Våra inlägg beträffande behovet av bättre styrning av regionen, bottnar i en stark oro för länets sjukvård. Vi ställde frågan: Vad är nyttan för medborgarna med den omfattande politiska organisationen? Ni går i försvar och hänvisar till aktiviteter, som många möten och kontakter. Ni fortsätter i samma gamla hjulspår och visar ingen självkritik trots revisorernas allvarliga påpekanden.

Ekonomin är i botten, tillgängligheten minskar, personalsituationen är högst besvärlig, vårdplatser stängs och anställda får inte behövlig återhämtning, vilket medför sjukskrivningar och flykt. Detta är inget nytt problem!

Det första avtrycket av den nya regionbildningen var att skapa välarvoderade uppdrag till ett stort antal politiker i ett läge när kraftfulla sparåtgärder borde ha högsta prioritet. En extremt okänslig och negativ åtgärd, samtidigt som personalen pressas allt hårdare.

Enligt tillgänglig information beräknas underskottet i år bli ca 250 Mkr (en kvarts miljard kronor). Detta motsvarar ca 6 procent av budgeten.

Vi tror att en ekonomi i balans förutsätter följande:

# organisationsutveckling/effektivisering på flera nivåer

# ökade nationella resurser till sjukvård bl.a. på grund av befolkningsstrukturen

# därutöver kan viss skattehöjning krävas.

Kravet på effektiv ledning/styrning kommer att accelerera och de politiska partierna har ansvar för att skapa förutsättningar att ta kommandot över en skuta på drift.

Enligt ert svar blir demokratin ett självändamål. Ni har inte lyckats förklara varför ni försvarar en politisk organisationskultur som visat sig oförmögen att lösa sina uppgifter.

Nuvarande lösning och politikerorganisation är inte trovärdig!

Bertil Andersson, Nils Eriksson, Sveneric Ericsson, Göran Falkerby, Olle Persson, Iwan Sturk, Göte Swén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons