Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionfrågan mot målsnöret

Annons

I över 30 år har centern kämpat för att regioner ska bildas i Sverige. Glädjen var stor när regeringen i januari meddelande att allianspartierna var överens om detta och att Kammarkollegiet nu ska bereda de två ansökningarna från norra Sverige som finns.

Skälet till att inte dessa bifölls, på samma sätt som Hallands och Gotlands ansökningar, är gränsdragningsproblemen i norra Sverige.

I Jämtland har processen pågått länge och diskussionen varit livfull. Centern har likt många andra partier haft företrädare med olika åsikter. Kammarkollegiet bad i mars 2009 landstinget att fråga kommunerna om deras syn på sin egen regiontillhörighet.

Svaren visade att det i länet saknas en bred samsyn i frågan om utformning av en ny regionkommun. Samtidigt som den politiska processen pågått har diskussionen om innehållet och medborgarnas möjlighet att påverka minskat

Ytterligare nya regioner kan träda i kraft tidigast 2015. Noggrannhet måste sättas före snabbhet när Norrland ska ritas om. Tiden fram till dess ska användas för att arbeta fram ett starkt regionalternativ med förankring hos Jämtlands läns innevånare.

För att göra detta har centern i landstinget lagt en motion om ett medborgarrådslag. Centern vill få till stånd ett bredare engagemang i regionfrågan. En ny regionindelning måste förankras bland dem det berör.

Visioner och mål med en regionbildning måste diskuteras bland fler än bland landstingsråd och kommunalråd i länet. Alternativa samverkansmöjligheter för norra Sverige tas fram och utvärderas utifrån demokratiska, ekonomiska, organisatoriska och praktiska konsekvenser.

Bernt Söderman, c

Landstingsstyrelseledamot

Carina Zetterström, c

Distriktsordförande

Marianne Larm-Svensson, c

Landstingsråd

Per Åsling, c

Riksdagsledamot

Thomas Andersson, c

Landstingsstyrelseledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons