Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionfrågan dyr för länet

Annons

I takt med att det socialdemokratiska partiets popularitet i opinionsmätning efter opinionsmätning dalar som ett höstrött asplöv, dalar också landstingsrådet och socialdemokraten Robert Uittos humör. Vi ser det i snart sagt varje insändare, eller insändarsvar han levererar. I stället för en öppen och ärlig debatt, hemfaller han allt oftare till att skylla på andra för de egna politiska misslyckandena.

Sanningen – i den mån att det nu finns någon absolut sanning, friserar han helt efter eget behov och då i tron, att det bara är han och hans socialdemokrater som har de rätta svaren.

Det som gjort Uitto på ännu sämre humör den senaste tiden är regionfrågan. Den här frågan har han gjort till sin egen. Han har i mitt tycke förespråkat det omöjliga, nämligen en regionbildning mellan Jämtlands län, Sundsvall och Ånge kommuner.

I sin iver över att få sälja ut vårt län till Sundsvall och Ånge, har han dessutom varit drivande till bildandet av en intresseförening, där han själv placerat sig i centrum. Fakturan på tre miljoner kronor har han sedan skickat till landstinget, med besked om att också Västernorrlands läns landsting ska bidra med motsvarande summa. Nu är dock läget detta, att landstinget i Västernorrland, med största sannolikhet inte kommer att tillskjuta några pengar till den här föreningen. I ett sådant läge, skulle det inte förvåna mig, om landstinget om några månader, än en gång kommer att få frågan från Uitto, om ytterligare skattepengar för att den här föreningen ska kunna bestå även framledes. Självfallet kommer vi moderater även då, precis som förra gången när frågan kom upp, att rösta nej. Ett sådant nej, håller jag för troligt, att länets väljare förväntar sig och då inte minst mot bakgrund av det omställningsarbete landstinget nu står inför, innebärande uppsägningar av sjukvårdspersonal och bortprioriteringar av vissa sjukvårdande behandlingar och undersökningar.

Att inte vänsterpartister och miljöpartister i den politiska landstingsledningen sätter stopp för Uittos utsvävningar i regionfrågan förvånar dock inte – snarare bekräftar det bara vad vi redan anat.

De solar sig förmodligen hellre i närheten av den politiska makten, än tar parti för vad de är valda för att ta parti för, nämligen i första hand värnet om våra patienter samt finansiärerna av landstingets samlade verksamhet – länets skattebetalare.

Christer Siwertsson

Gruppledare för den moderata landstingsgruppen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons