Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionens röriga ekonomi

/

Annons

För tredje gången har förvaltningsrätten undanröjt den tidigare landstingsstyrelsen olagliga beslut att dela ut arvoden utan arbete. Men det stod inte på förrän den nya regionstyrelsen med Christer Siwertsson (M) och Ann-Marie Johansson (S) i spetsen tog nytt beslut med samma innehåll som de tidigare. Det handlar totalt om cirka 1,1 miljoner kronor som Siwertsson och Johansson med flera skänker bort samtidigt som de säger: "Nu ska det bli ordning på ekonomin"!

Då Regionförbundet bildades blev Robert Uitto (S), regionråd på halvtid medan han samtidigt var kvar som landstingsråd på halvtid. Han avgick samtidigt som ordförande för personalutskottet vilket var arvoderat med 15 procent av en heltidsersättning. Eftersom Uitto ändå hade kvar 50 procent arvode i landstinget får man anta att det var arbete motsvarande 35 procent som gick över till Regionförbundet medan det där tillkom uppgifter från länsstyrelsen.

En annan politiker blev ordförande i personalutskottet mot en ersättning på 15 procent, vilket betydde att 65 procent av Uittos tidigare heltidsarvode fortfarande fanns kvar i landstinget.

Det är många procent hit och dit och det är oklart om fullmäktigeledamöterna egentligen förstod att arvodeskostnaderna i landstinget inte minskade med 50 utan endast 35 procent. Vad helt säkert inte många politiker begripit är vad som sedan hände.

Styrelsen beslutade på eget bevåg att fördela de insparade 35 procent på fyra av sina egna ledamöter, tre gånger, trots förvaltningsrättens domar! Vid varje tillfälle röstade moderaterna inklusive Christer Siwertsson emot.

På tisdagen tog den nya regionstyrelsen ett nytt beslut med samma innehåll som det av förvaltningsrätten undanröjda. Och nu plötsligt med stöd från hela moderatgruppen med Siwertsson som anförare!

Han har också skrivit under ett överklagande av förvaltningsrättens dom. Som sagt så tror jag inte så många av fullmäktigeledamöterna förstår vad man beslutat om i styrelsen!

Mats El Kott (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons