Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens politik drabbar kommunerna

I går besökte infrastrukturminister Åsa Torstensson, c, Östersund. Hon driver uppfattningen att en stor del av kommuninvånarnas kommunala skattepengar ska gå till att finansiera byggen av vägar och järnvägar som staten egentligen har ansvar för.

Annons

Regeringens försök att vältra över stort ekonomiskt ansvar för infrastrukturen på kommunerna riskerar att leda till antingen höjda skatter, försämrad välfärd eller uteblivna väg- och järnvägsbyggen. Det är oacceptabelt.

Kommunernas kostnader för infrastrukturbyggen beräknas öka från 1 till 40 miljarder kronor de närmaste tio åren – utan att de kompenseras genom höjda statsbidrag.

Samtidigt har kommunernas ekonomi försämrats radikalt. Att lägga denna extra börda på dem får förödande konsekvenser för den gemensamma välfärden.

Kommunalskatten är till för att förbättra kvaliteten i skolan, sjukvården och äldreomsorgen – inte för att betala statliga väg- och järnvägsprojekt. Därför borde regeringen omgående riva upp beslutet att kommunerna ska vara med och betala för större väg- och järnvägsprojekt.

Det behövs ett starkt och långsiktigt statligt ansvar för den viktiga utbyggnaden av infrastrukturen. Med rätt prioriteringar kan man ändå satsa mer på infrastrukturen – utan att behöva ta resurser från skolan, sjukvården eller äldreomsorgen.

Regeringen satsar egentligen mindre på infrastruktur än vad som gjorts tidigare. Men det är inte acceptabelt att ta pengar från den viktiga välfärden för att finansiera statliga väg- och järnvägsbyggen.

I stället borde man säga nej till de stora och ofinansierade skattesänkningar för framför allt höginkomsttagare, som de borgerliga driver på i ideologisk iver.

Vi behöver större satsningar på infrastruktur än vad regeringen har velat lägga. Men det är högst oansvarigt – gentemot barnen, de sjuka och äldre – att tvinga kommuner att ta över en del av det ansvar för vägar och järnvägar som staten borde ta. Vi socialdemokrater vill istället investera 40 miljarder kronor mer än regeringen de närmaste tio åren.

Investeringar i och underhåll av motorvägar, riksvägar och järnväg är ett statligt ansvar. Det ansvaret håller infrastrukturminister Åsa Torstensson nu på att smita ifrån. Det blir allt mer uppenbart att regeringens infrastrukturpolitik har spårat ur.

Jens Nilsson, s

Kommunalråd Östersund

Ibrahim Baylan, s

Ordförande riksdagens trafikutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons