Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen Reinfeldt oacceptabelt passiv

Annons

I goda tider dröjer det innan jobben kommer till Jämtlands län och i sämre tider tar det också lite tid innan de försvinner. Det finns många som är varslade om uppsägning i dag, men samtidigt finns det fortfarande företag som går bra.

Antalet arbetslösa i länet har dock börjat öka och var i januari drygt 3 100, vilket ar en ökning med nästan 600 personer jämfört med året innan. Arbetsförmedlingens siffror visar att de arbetslösa främst är personer som ännu inte har kommit in på arbetsmarknaden.

Alla arbetslösa syns inte i offentlig statistik. De som förlorar jobben först är de som är vikarier eller har andra tillfälliga arbeten som inte förlängs. Oftast handlar det om unga människor utan ordentlig utbildning som därför har svårt att få in foten på arbetsmarknaden.

Den moderatstyrda regeringen skyller sin misslyckade jobbpolitik på den internationella finanskrisen. Men det var regeringen – och inte finanskrisen – som trängde ut en halv miljon människor ur a-kassan.

Det är regeringen som har avvecklat tre fjärdedelar av den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen. Och det är regeringen som har satt stora skattesänkningar till dem som tjänar allra mest före en politik som skapar jobb.

Trots att svensk industri nu sätts under hård press står regeringen handfallen. Inga nya initiativ har tagits. Regeringen Reinfeldts passivitet är oacceptabel.

Vi socialdemokrater har ett brett program för att bekämpa jobbkrisen och för att uppmuntra utveckling. För det första behövs det en omfattande kompetenslyft för att göra Sverige starkare när konjunkturen vänder. Rätt kompetens handlar om utbildning, allt från komvux och kvalificerad yrkesutbildning till högskolor och universitet.

Vårt industripaket innehåller också sänkt bolagsskatt, men också en rad aktiva industripolitiska insatser. Bland annat vill vi stärka exportstödet till nya och växande marknader.

Vi vill investera i gröna jobb. Vi vill införa ett ROT-avdrag också för hyresrätter, rusta upp nerslitna skolor och satsa på energieffektivisering av bostäder och andra hus. Vi vill bygga järnvägar och satsa på kollektivtrafik.

Nu behövs det ökad trygghet och framtidstro. Därför vill vi investera i välfärden så att kommuner och landsting ska slippa säga upp hemtjänstpersonal och vårdbiträden.

Vi vill stärka köpkraften för dem som har det tuffast genom att satsa på barnfamiljer, pensionärer och studenter. Vi vill också förbättra den ekonomiska tryggheten för sjuka och arbetslösa. Kostnaden för a-kassan ska sänkas så att fler kommer med i försäkringen.

Investeringar i ökad trygghet är en grundläggande rättvisefråga. Det är också nyckeln till att få igång hjulen i ekonomin.

Berit Andnor, s

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons