Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen avlövar länet

Annons

Vi har under de senaste åren kunnat se allt fler exempel på hur landsbygden och glesbygden avlövas på viktig samhällsservice.

Nu riskerar nästa hårda slag att komma. Försäkringskassan planerar att lägga ner över 100 lokala servicekontor runt om i landet, varav tre i Jämtlands län. Det är kontoren i Strömsund, Sveg och Östersund. Det är en följd av att regeringen tvingar myndigheten att spara drygt 300 miljoner kronor fram till 2013.

Det blir allt svårare för människor att bo i glest befolkade regioner. Om förslaget blir verklighet innebär det ytterligare ett dråpslag mot länet och våra utvecklingsmöjligheter.  Personer med särskilda behov, äldre och funktionshindrade, som kan behöva hjälp med att exempelvis fylla i blanketter, kommer nu inte längre att ha ett servicekontor på rimligt avstånd. Det är förödande, eftersom det är de mest utsatta i samhället som drabbas.  

Regeringen har under de senaste åren genomfört stora, och snabba, förändringar i sjukförsäkringen. Det har påverkat Försäkringskassans möjlighet att utföra sitt uppdrag. Regelverken har blivit krångligare och mer svårtolkade. Samtidigt sparar regeringen in på den myndighet som ska administrera sjukförsäkringen och fatta beslut som påverkar många enskilda människor. Risken för felaktiga beslut och förseningar ökar. Dessutom blir myndigheten mer svårtillgänglig.    

Borgerliga företrädare försöker som vanligt lägga över ansvaret på Försäkringskassan. Men Försäkringskassan är en myndighet som lyder under regeringen. Det är hög tid att den borgerliga regeringen börjar ta ansvar för effekterna av sin politik. Att skylla ifrån sig och fly undan ansvar håller inte längre.

De absurda tidsgränserna i sjukförsäkringen måste avskaffas. Försäkringskassan måste också ges tillräckliga resurser för att utföra sitt uppdrag. Det ligger nu på socialförsäkringsminister Ulf Kristersson att snabbt ta initiativ för att avvärja den hotande nedläggningen av Försäkringskassans lokala servicekontor.

Marie Nordén (S), riksdagsledamot Gunnar Sandberg (S), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons