Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen är passiv inför byggkrisen

/
  • Avdelningsstyrelsen i Byggnads Jämtland-Härjedalen skriver i sin debattartikel att de kräver att Regeringen tar sitt politiska ansvar och tillför medel för upprustning, renovering och energieffektivisering av miljonprogrammen, skolor och andra offentliga lokaler. Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

Annons

Byggsektorn är mitt uppe i en djup lågkonjunktur och arbetslösheten är hög. Den borgerliga regeringen är helt passiv när vi istället behöver politiska initiativ för att få fler jobb. Vi riskerar att förlora en hel ungdomskull som går ut i arbetslöshet.

Samtidigt vet vi att det finns cirka 300 000 lägenheter i miljonprogrammen som behöver renoveras. Arbete som behöver utföras är stambyten och renovering av badrum och kök. Eftersom lägenheterna ofta är 40–50 år gamla finns också ett stort behov av energieffektiviseringar av bostäderna för att få ner elförbrukningen.

Genom en satsning på ROT och klimateffektiviseringar skulle vi få en bra arbetsmarknadspolitisk åtgärd samtidigt som vi gör en insats för vår miljö.

Vi ser också att det finns ett stort behov av infrastruktursatsningar på till exempel järnvägar som också är en satsning på klimat- och miljöområdet. Arbetslösheten bland lärlingar har stigit snabbt under vintern och våren.

För en ung hantverkare som efter skolan precis har kommit ut på byggarbetsplatsen, är det oerhört viktigt att kunna få behålla arbetet för att kunna bli färdigutbildad och få sitt yrkesbevis.

Av erfarenheter från 90-talet vet vi att när konjunkturen väl vänder så är det viktigt att ha kvar yngre och färdigutbildade människor i branschen för att kunna möta den ökande efterfrågan. Annars får vi i framtiden brist på hantverkare som i sin tur leder till överhettning inom byggsektorn.

Det är uppenbart att vi behöver en jobbsatsning som leder till att vi får lärlingar i arbete. Vi vet också att en byggarbetare sätter tre andra i sysselsättning. Ett politiskt initiativ skulle på detta sätt dämpa arbetslösheten och skapa bättre bostäder i våra utsatta bostadsområden.

Avdelningsstyrelsen i Byggnads Jämtland-Härjedalen kräver att, Regeringen tar sitt politiska ansvar och tillför medel för upprustning, renovering och energieffektivisering av miljonprogrammen, skolor och andra offentliga lokaler samt genomför behövliga infrastruktursatsningar Sveriges Byggindustrier och dess medlemsföretag omedelbart tar sitt ansvar genom att anställa lärlingar i enlighet med överenskommelsen en lärling på fem yrkesarbetande.

Byggnads Jämtland- Härjedalen

Avdelningsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons