Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rakryggat uranbesked av Alliansen

Glömska i kombination med indignation är ett vinnande koncept. Det verkar som om lokal- och rikspolitiker anammat den kombinationen i kärnkrafts- och uranbrytningsdebatten.

Annons

 

Har socialdemokratiska politiker glömt att det var socialdemokratin som administrerade det svenska kärnkraftsprogrammet? Har de också glömt att det var de som bröt uranet i Ranstad för att bygga en svensk atombomb? Glömska måste vara härligt i debatten.

Äntligen har vi en svensk regering som rakryggat och ärligt säger att om vi har kärnkraft ska vi bryta vårt eget uran. Fredrik Reinfeldt var först ut med budskapet, att vi borde bryta uran i Norrlands inland (Jämtland). Maud Olofsson framförde senare samma åsikt.

Vi vet nog alla att hon egentligen inte vill ha någon kärnkraft. Att då, trots den kritik hon visste skulle komma, gå ut och säga att uranet och andra fyndigheter i berget borde utvinnas, det är mycket starkt och ärligt. Det är svagt och lågt att anklaga henne för svek. Är det ett svek att anse att Sverige själva ska ta ansvar för hela kedjan i kärnkraftsindustrin? Inte enligt mig och säkert stora delar av Sveriges befolkning.

Jag förstår inte att socialdemokratiska lokal- och rikspolitiker blir så indignerade över ståndpunkter, som vår regering visar i denna fråga. Hur kan det vara så fel och katastrofalt att vilja ta sitt nationella och moraliska ansvar och bryta vårt eget uran? Det är ansvars- och ryggradslöst att kategoriskt säga nej till det. Det kan väl inte vara så att socialdemokratin går omkring med fotboja, där vänstern och miljöpartiet håller hårt i nyckeln?

Sverige behöver kärnkraft och Jämtland behöver förtvivlat väl arbete åt sina ungdomar. Kommunerna i Jämtland går på knäna. Nu kan man se politiker med glada miner i lokaltidningarna för att kommunens ekonomi är i balans.

Samtidigt säger de att nästa år måste vi spara ännu mer och avskeda mer personal. Det finns nog snart ingen kommunal verksamhet värd namnet kvar. Sparkraven på äldrevården, skolor, barnen och allt annat duggar tätt.

Låt oss själva bryta uranet och de metaller som vår industri nu importerar från andra sidan av jorden.

Låt Jämtland och Sverige dra nytta av de rikedomar som finns nere i berget.

Låt bli att sprida skräckpropaganda med ogrundade, osakliga och ibland rent lögnaktiga påståenden om uranbrytning.

Låt oss inse att Sverige har miljölagar och myndigheter som kan tillgodose att miljön inte tar skada vid bland annat uranbrytning. Prospekterings- och gruvföretag har allt att vinna på att miljön inte tar skada runt deras grop. Det ligger i sakens natur att de vill ha fler gropar, värnar de inte miljön vid grop 1, blir det ingen grop 2.

Jag torgför i denna debattartikel inte någon partipolitisk uppfattning. Det handlar enbart om partiers och politikers ställningstagande i kärnkrafts- och uranbrytningsfrågan.

Göran Follstad, Getåsen, Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons