Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragundas cyniska spritpolicy

Annons
Häromveckan röstade en politisk majoritet i Ragunda kommunfullmäktige mot Vänsterpartiets förslag om att barn- och idrottsföreningar i kommunen inte ska beviljas något alkoholserveringstillstånd om man samtidigt erhåller kommunalt ekonomiskt stöd.

Att en majoritet av politiker i kommunen tycker att det är okey att dessa föreningar får tjäna pengar på alkohol vid olika tillställningar är mycket olyckligt då vi vet att tillgängligheten är den enskilt viktigaste faktorn för konsumtionen och de alkoholrelaterade problemen.
Att man i vissa borgerliga läger vill hänvisa frågan till liberala och allmänt dimmiga frihetsideal är en sak, men en socialdemokrati med sina (förmenta?) tankar om solidaritet och värnandet om den svage gör det hela mycket magstarkt. Man kan för övrigt fråga sig hur mycket frihet de omkomna personer och de misshandlade män, kvinnor och barn som på lång sikt blir en följd av beslutet kommer att uppleva.

Nu handlar dock kommunens alkohol- och föreningspolitik varken om hälsa eller om frihet utan om ekonomi.
Att låta barn- och idrottsföreningar tjäna pengar på alkoholtörstande föräldrar är ett sätt för kommunen att slippa punga ut med motsvarande belopp genom föreningsstöd.
En cynism som har paralleller med hur Stalin med hjälp av vodkan finansierade Sovjetunionens militära upprustning innan andra världskriget (inga jämförelser i övrigt). Vad det fick för konsekvenser för folkhälsan torde vara allmänt känt. Med vetskap om hur nonchalant man förhåller sig till alkohol- och hälsofrågor i Ragunda kommun blir det nyinrättade "Folhälsorådet" likt en fars.
Beslutet i fullmäktige är ändå kanske inte så mycket att förvånas över då liknande sätt att bedriva politik har kommit att bli en socialdemokratisk favoritsport.
Svenska spel drar till exempel årligen in miljarder till statskassan och för att det inte ska se alltför illa ut skickar man iväg ett antal miljoner till någon inställsam myndighet som med en strikt vetenskaplig uppsyn informerar folket om att man inte borde spela så mycket.
Denna strategi har sedermera entusiastiskt övertagits av den borgerliga regeringen. Även om man nu skulle nöja sig med att låta politik bara handla om bokslutsmässiga överväganden så gör man en felbedömning.
De besparingar man tror sig göra är endast ett utnyttjande av det framtida vård- och omsorgskontot.
Handlar denna kredit verkligen om smart budgetpolitik eller handlar den om cynism?
Per Carlson och Sara Lindström
Vänsterpartiet i Ragunda kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons