Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prioritera jämställdhet i EU

I ett EU där Italien tar fingeravtryck på romer, homosexuella förbjuds att demonstrera i Polen och Lettland diskriminerar sin ryska minoritet vill vi i miljöpartiet ha ett EU som står upp för mänskliga rättigheter.

Annons

En av EU:s prioriterade uppgifter måste vara att garantera alla människors grundläggande rättigheter, oavsett etnisk bakgrund, religiös tillhörighet eller sexuell läggning.

Mänskliga rättigheter kan inte vara en lyxvara, de måste vara grunden som vi bygger vårt samhälle på, såväl i Sverige och i EU, som på global nivå. Diskriminering i alla former måste motverkas. Ansvaret är i första hand en fråga för medlemsstaterna, men EU får inte sätta upp hinder för detta.

Homo- och bisexuella och transpersoners rättigheter måste säkerställas i EU. Vi ser i dag en situation där homo- och transfobi går hand i hand med rasism och främlingsfientlighet.

Det är särskilt oroande med tanke på de ultra-konservativa krafter som söker sig in i Europaparlamentet, inte minst i Sverige.

Det krävs krafttag också från EU:s sida för att få bukt med dessa problem.

Gemensamt med de andra Gröna partierna i EU vill vi slåss för att EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna ska tillämpas, så att alla i samhället blir delaktiga, och försvara utsatt grupper och minoriteter.

Miljöpartiet vill med kraft motverka människohandel/trafficking.

Vi vill att kraftfulla insatser görs för att förhindra den växande sexhandeln där människor, främst kvinnor och barn, illegalt och ofta ovetande om sitt framtida öde förs över gränserna. Vi menar att den svenska sexköpslagstiftningen har varit framgångsrik, och vi kommer att arbeta för att sprida information om denna i EU och i EU-länderna.

Miljöpartiet vill införa ett jämställdhetsperspektiv i alla beslut på EU-nivå, oavsett om det gäller rätt till abort, våld i hemmet, föräldraledighet eller politisk representation.

EU är i dag fortfarande tyngt av män på de flesta viktiga poster och det krävs att jämställdhetsanalyser genomförs i EU-byråkratin för att råda bot på detta. Varannan damernas bör gälla på alla toppositioner i EU.

Tillsammans har de Gröna partierna i EU tagit fram en New Green Deal för Europa. Ett program för demokrati och mänskliga rättigheter, för ett EU som tar ansvar, lyssnar och gör sig hört.

De mänskliga rättigheterna får inte offras på de ekonomiska intressenas altare.

Tänk stort – rösta Grönt den 7 juni.

Björn Lindgren, mp

Kandidat till EU-parlamentet

Karin Thomasson, mp

Taleskvinna, mp, Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons