Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populism bakom vargbeslutet

Omfattande jakt på Sveriges fåtaliga vargar kan nu bli verklighet i Sverige.

Annons

Regeringens och Riksdagens beslut om licensjakt på en liten, sårbar djurpopulation kan bidra till en utrotning av varg i Sverige.

Beslutet var politisk populism och ett försök att tillfredsställa en högljudd minoritet. Riksdagsbeslutet är ett kraftigt bakslag för naturvården och tillgodoser jägarorganisationernas önskan om mer vargjakt på en ytterst liten vargstam. Regering och Riksdag har därmed ignorerat landets naturvårdsorganisationer som Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen Sveriges Ornitologiska förening och djurskyddet Sverige. Dessutom flera tunga vetenskapliga instanser som Artdatabanken, Centrum för biologisk mångfald samt Stockholms och Uppsala universitet.

Förslaget att begränsa vargstammen går emot EU:s naturvårdslagstiftning som Sverige är skyldig att efterleva. Förslaget gåt även emot FN:s konvention, från Rio-toppmötet, om att bevara arternas mångfald.

Att föra ner besluten till regional nivå (länsstyrelsen) för att kunna skjuta mera varg lokalt är inte rimligt. Att bevara en livskraftig vargstam är en nationell angelägenhet, dessutom är det Naturvårdsverket som har kompetensen när det gäller naturvårdsfrågor. I ett mer naturligt fungerande ekosystem måste vargen tillåtas återfå sin forna ekologiska roll, vilket framhålls i de riktlinjer EU-kommissionen tagit fram och som Sverige har att beakta. En livskraftig vargstam bidrar till att förädla vår älgstam genom att ta de svagaste djuren istället för de stora avelshanarna. Länder som Spanien och Rumänien, med fler invånare än Sverige, har livskraftiga vargstammar med många fler vargar än vad Sverige har. Till och med lilla Estland har fler vargar per kvadratkilometer än vad Sverige har. Att ett begränsat antal jakthundar dödas av varg är inte ett rimligt skäl till att kraftigt begränsa vargstammen.

Fler hundar dödas i trafiken än av vargen. Vargen är en del av Sveriges natur arv och sedd som en stark symbol för vildmarken och naturen. Tyvärr hotas idag vart tredje däggdjur av utrotning enligt den internationella naturvårds unionen (IUCN) och de stora rovdjuren är särskilt hotade. Därför är Riksdagens beslut ett kraftigt bakslag för naturen och skulle istället kastats i papperskorgen. Nu måste en inplantering av ny varg göras för att säkra den genetiska variationen och en livsduglig vargstam.

Ulla Britt Boetius, BoÖrjan Försth

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons